Szeptember 30-án, szombaton tartják az előrehozott parlamenti választásokat. A szavazóhelyiségek reggel hét órától este tíz óráig tartanak nyitva.

Hogyan szavazunk a 2023-as parlamenti választásokon?
A szavazóhelyiségbe érkezéskor a választópolgárnak a személyazonosságát igazolnia kell a választási bizottságnak a személyi igazolvány felmutatásával. Ha a választópolgár rendelkezik szavazói igazolvánnyal, azt a személyi igazolványával együtt kell bemutatnia, ezt követően a választási bizottság elveszi tőle az igazolványt.

A szavazólapok átvétele
A választási bizottság ezt követően bekarikázza a választópolgár sorszámát a választói névjegyzékben, és átadja a választópolgárnak a szavazólapokat és egy üres borítékot, amelyen a város hivatalos bélyegzője szerepel. A szavazólapok és a boríték átvételét a választópolgár a választói névjegyzékben saját kezű aláírásával igazolja. A szavazás előtt minden választópolgárnak el kell vonulnia a szavazólapok feldolgozására kijelölt külön helyiségbe. Az a választópolgárt, aki nem lép be erre a területre, a választási bizottság nem engedi szavazni.

Hogyan lehet szavazni? Hogyan adhatom le a szavazólapomat? (Maximum 4 preferencia szavazat és a sorszám bekarikázása)
A szavazófülkében a választópolgár kiválasztja annak a politikai pártnak a szavazólapját, amelyikre szavazni kíván. Ezt a szavazólapot további módosítás nélkül is be lehet helyezni a borítékba, vagy a szavazólapon a jelölt sorszámának bekarikázásával jelezheti, hogy melyik jelöltet kívánja előnyben részesíteni. A listán legfeljebb négy jelölt sorszámát lehet bekarikázni. Ha négynél több jelöltet karikáznak be, a jelöltekre leadott preferenciaszavazatokat elvesznek, csak a politikai pártra leadott szavazatot veszik figyelembe.

Mi történik, ha hibát követek el?
A választási bizottság ez esetben kérésre új szavazólapot adhat ki a választópolgárnak. A hibásan megjelölt szavazólapokat ugyanabba a dobozba teszik, mint a fel nem használt szavazólapokat (általában a szavazóurnák mögötti megjelölt dobozba).

Korlátozottak szavazási lehetősége és hordozható szavazóurna
Azoknak a választópolgároknak, akik fogyatékosságuk vagy más körülmény miatt (pl. nem tudnak írni vagy olvasni) és nem tudják saját maguk elkészíteni a szavazólapjukat, vagy nem tudják azt a szavazóurnába helyezni, a szavazás előtt erről értesíteniük kell a választási bizottságot. Az ilyen választópolgárnak joga van egy másik személyt magával vinni a választófülkébe. Ez a személy azonban nem lehet a választási bizottság tagja. Más személynek kell lennie. Az a választópolgár, aki súlyos okból, különösen egészségügyi okból nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, jogosult arra, hogy a választás napján a választási bizottságnál mozgó szavazó úrnát kérjen. A választási bizottságok telefonos elérhetőségei a www.komarno.sk oldalon találhatók.

A szavazólapok kiviteléért kiszabható bírság 33 euró
A választópolgár köteles a fel nem használt vagy helytelenül kitöltött szavazólapokat az erre a célra kijelölt urnába helyezni. Ha ezt elmulasztja, szabálysértést követ el, amelyért 33 euró bírságot szabnak ki. A szavazóhelyiségen kívüli szavazás esetében a választópolgárnak a fel nem használt vagy helytelenül kitöltött szavazólapokat a választási bizottság tagjai előtt el kell megsemmisítenie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük