Kalandozás az illatok világában

Az illatok kalandokkal és érzelmekkel teli világában kalauzolt a Zichy-pont Közösségi Központban tartott workshopján Vadkerti Bálint illatszakértő és okleveles parfümkészítő. A foglalkozás iránt nagy volt az érdeklődés és aki időben regisztrált az estre, alapvető ismeretanyaggal és élményekkel gazdagodott.

A Gútáról származó fiatalember, tanulmányai egy részét városunkban, majd Olaszországban és Franciaországban végezte. Ma már az illatok avatott mestere. Vadkerti Bálint elmondta, hogy az, aki ma az illatok avatott mestere, egy kicsit lélekbúvár is, hiszen korunk parfümkészítői abban hisznek, hogy minden ember egyedi, egyszeri és utánozhatatlan. S ahhoz, hogy az illat összeálljon, bizony meg kell ismerni azt az embert, akinek a parfüm készül.

– Amit én képviselek a parfümkészítésben és a parfümviselésben, az az egyediség. Tehát ezt szerettem volna mindenképpen átadni, hogy az aki velem találkozik, vagy aki velem készít, vagy készíttet parfümöt, mindenképpen az egyediségre fog rámenni. Tehát én ezt szeretem a parfümjeim által tolmácsolni, hogy az egyediség, az abszolút nem számít problémának, hanem sokkal inkább, mint hogyha most egy kicsit a reneszánszát is élné és mindenki keresi saját magát. – nyilatkozta Vadkerti Bálint.

A szaglószervünk közvetlenül kapcsolódik az agy érzelmekért felelős központjához, így a különböző szagok és illatok közvetlen interakcióba lépnek a viselkedésre, hangulatra, memóriára hatást gyakorló agyi területekkel. A workshop résztvevői a Komárom iránt tanúsított érzelmeik, emlékeik, ingereik és élményeik lenyomatát zárták üvegcsébe, amikor Vadkerti Bálint szakértő segítségével a workshop eredményeképp elkészítették azt az egyszeri és megismételhetetlen parfümöt, amit Komárom ihletett.

– A workshop résztvevői kiválogatták azokat az alapanyagokat, amelyek szerintük Komáromra jellemzők. Legyen az a Vág folyó illata, a hársfavirág illata, vagy éppen a füge illata, de akár a földes jegyek. Tehát mindenki egy kicsit beletett a mostani résztvevők közül ebbe a parfümbe és ebből a nagy összességből próbáltam én, mint illatszakértő, összerakni azt a parfümöt, és azokkal az arányokkal, ami aztán megállja a helyét és valamennyire elviselhető lesz. Nyilván ennek az az egyetlen egy hátránya van, amit én hirdetek is a parfümökkel, hogy nem mindenkinek fog egyformán tetszeni. De úgy gondolom, és úgy is éreztem, hogy a jelenlévők valamennyire azért, mindenki megtalálta benne azt az illatot, amit keresett – mondta el Vadkerti Bálint.

A tervek szerint a szervező Villa Camarum Polgári Társulás hamarosan – a nagy érdeklődésre való tekintettel – megismétli a parfümkészítő workshopot. A részletekről a polgári társulás weboldala és FB-oldala tájékoztat majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük