A fotográfia a rendkívüli pillanatok, az érzelmek és a helyszínek megörökítése mellett különleges erővel bír. Felidézi bennünk a múltat, meghittebbé teszi a kulturális, közéleti eseményeken, kiállításokon való baráti találkozás pillanatait. Családi körben pedig olyan momentumok emlékképévé válik, amelyekről nem szeretnénk elfeledkezni.

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központban is a fotográfia játszotta a főszerepet a Komáromi Regionális Művelődési Központ által szervezett AMFO 2024 kiállításon, a műkedvelő fényképészek alkotásait bemutató országos seregszemle járási fordulóján. A kiállítással és szakmai értékeléssel egybekötött regionális fordulóra az idén 40 fotográfus 154 alkotását véleményezhették a szakemberek.

A szakmai zsűri feladata sosem könnyű, hiszen számos, az értékelést befolyásoló részletet kell figyelembe vennie, mint például a témaválasztás, a megfelelő pillanat megörökítése, a megjelenítési forma megválasztásának észszerűsége vagy a kompozíció. A szakmai zsűri tagjai Peniak Jozef elnök, Szőke Erika és Kucej Jozef végülis 138 alkotást javasoltak bemutatásra, melyek közül 85 díjazásban részesült fotográfia a megyei fordulón is képviseli majd járásunkat.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen a legjobb fényképészeknek járó minősített díjat húszan, az elismerő oklevelet pedig tizennyolcan vehették át. A Komáromi Regionális Művelődési Központ igazgatónője által meghirdetett különdíjban pedig ketten részesültek.

Az AMFO 2024 járási seregszemle része a szakmai tanácsadás és az alkotóműhely is. A díjátadás előtt a résztvevők szakmai szemináriumot tartottak, ahol elmondhatták észrevételeiket illetve szakértői véleményt is kaphattak a bemutatott alkotásokról. A szakmai műhelynek április 6-a és 7-e közöttt a Zichy-pont Közösségi Központ adott otthont, ahol a résztvevők Kucej Jozef irányításával az egyik legrégebbi fototechnikával, a nedves kollódiumos eljárással ismerkedhettek meg.

Az angol származású Frederick Scott Archer az 1850-es években alkotta meg ezt az eljárást, amely nagyon nagy odafigyelést és összpontosítást igényel a fotográfustól. A felvételt ugyanis előre meg kell komponálni, kellő alapossággal átgondolni és előkészíteni. A fémlemezeket elő kell készíteni és a fényképezőgépen szinte minden paramétert tökéletesen be kell állítani, az élességtől, a fényerősségen át egészen az exponálási időig. A fáradságos munka viszont meghozza gyümölcsét, a valódi fémlemezen, valódi ezüsttel ábrázolva jelenik meg az alkotás.

A fotográfia ünnepe renedezvénysorozat a Nemzeti Művelődési Központ pénzügyi támogatásának is köszönhetően jöhetett létre. A tárlat a nyilvánosság számára a városi művelődési központ nyitvatartási ideje alatt 2024. április 29-ig látogatható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük