A Tiszti pavilon dísztermében tartották a 2023-as év legjobb sportolóinak megítélt díjak ünnepélyes átadását. A városunkban működő sportklubok javaslata alapján a képviselő-testület mellett működő sport- és ifjúsági bizottság döntött a díjak odaítéléséről.hozta meg a végleges döntést a sportklubok javaslatai alapján választotta ki a legjobbakat. A komáromi sportolók az elmúlt évben is kiváló eredményeket értek el, ezzel is öregbítve városunk hírnevét. A kitüntetett sportolókat a város nevében Gajdáč Ondrej alpolgármester, valamint a sport- és ifjúsági bizottság elnöke ill. alelnöke Kovács Dávid és Mihalička Róbert köszöntötte. A 2023-as év legjobb komáromi sportolói az egyes kategóriákban.

Ifjúsági – olimpiai sportág – csapatsport kategória: TJ STEP Biosaurus Basketball Academy

A TJ Step Komárno/BBA Komárno kosárlabdaklub a 2003-ban alapított BO Klokani kosárlabdaklub utánpótláscsapatának a folytatása. Az új kosárlabda akadémia célja továbbra is a fiatal tehetségek felkarolása, valamint a fejlődésükhöz szükséges legjobb feltételek biztosítása. Az elmúlt évben a kitűzött célok teljesítése mellett szép eredmények is születtek. Az első szezonban BBA néven bronzérmet szereztek a Szlovák Bajnokság U11-es kategóriájában, majd egy évvel később már az ország második legjobbjai lettek az U11-es kategóriában. A városunkban 2023-ban rendezett Szlovák Kosárlabda-bajnokságon az U11-es kategóriában, valamint az Olomoucban rendezett CEYBL nemzetközi tornán is második helyezést értek el.

Ifjúsági – olimpiai sportág – egyéni kategória: Doktorík Dominik, a Kajak & kanoe klub Komárom sportolója

Sporttevékenységét a Rendőrség Sportközpontja is támogatja. Dominik a szlovák válogatott tagja. 2023-ban részt vett a junior világbajnokságon és a junior Európa-bajnokságon, ahol K2 500 méteren és K2 1000 méteren fantasztikus eredményt ért el csapattársával, Tóth Ľudovíttal. A Szlovák Kupa versenyén is számos sikert aratott. A junior világbajnokságon K2 500 méteren és 1000 méteren is az 5. helyen ért célba. A junior Európa bajnokságon K2 500 méteren a hatodik, 1000 méteren pedig a negyedik helyen végeztek. Szlovák bajnoki címet szerzett K1-ben 500 méteren, K2-ben 500 és 1000 méteren. Emellett bronzérmet nyert K4-ben 200 és 500 méteren.

Felnőtt – olimpiai sportág – csapatsport kategória: KFC női labdarúgó csapata.

A KFC női labdarúgó csapata 2017 szeptemberében alakult. A 2018/2019-es idényben neveztek be először a bajnokságra, a II. Liga A csoportjába, ahol a szezonvégeztével az 5. helyet szerezték meg. A következő három idényben három bronzérmet is szereztek, a 2022/2023-as szezonban pedig megnyerték a II. Női Labdarúgó Liga A csoportját.

Felnőtt – olimpiai sportág – egyéni kategória: Vlček Erik

Szlovákia legeredményesebb gyorsasági kenusa, hatszoros olimpikon. Teljesítményével és elért sikereivel folyamatosan bizonyítja, hogy a szlovák és a világ kajaksport elitjébe tartozik. 2023-ban K2 500 méteren képviselte sikeresen Szlovákiát. Júniusban a krakkói Európa Játékokon Gacsal Ákossal együtt a kiváló 8. helyen végeztek. Augusztusban a duisburgi világbajnokságon Adam Botekkel együtt alkotta a K2 párost, és a világ legjobb legénységeivel együtt versenyzett a 2024-es párizsi olimpiai helyért.

Ifjúsági – nem olimpiai sportág – csapatsport kategória: Szlovák Kempo Szövetség – Szayka Kempo Dojo

A Szayka Kempo Dojo 1995 ben alakult, majd 1996-ban hivatalosan is bejegyezésre került. A sportszövetséget a komáromi Szayka Róbert és a tatabányai Weiszengruber János alapította. A felnőtt edzések 1995-ben, a gyermek edzések 1998-ban indultak el. A sportszövetség tagjai több világ-, Európa- és nemzetközi bajnoki címet szereztek. Az edzéseket Szayka Róbert, 6. danos mester vezeti. A szövetség legkiemelkedőbb eredményei a 2023-as évben: Törökországban, az IKF Kempo Európa és Eurázsia Bajnokság csapatversenyében 5. helyezett; az UWSKF Kempo Világkupa felnőtt csapatversenyében 1. helyezett, a gyermek csapatversenyben 3. helyezett; a Bicske Kupa Nemzetközi Kempo Bajnokság csapatversenyében 3. helyezett.

Ifjúsági – nem olimpiai sportág – egyéni kategória: Szayka Hanna Sára, Szlovák Kempo Szövetség

Sára négy éves korától foglalkozik a kempo harcművészettel. Elhivatottságát igazolja, hogy már a negyedik övfokozat birtokosa. A Szlovák Kempo Szövetség válogatott tagja, az Eötvös Utcai Alapiskola sportosztályának diákja. Mestere Szayka Róbert. A 2023-as évben elért legkiemelkedőbb eredményei: Portugáliában, az IKF Kempo Világbajnokságon megszerzett egy ezüst- és kettő bronzérem; a WSKF Kempo Világkupán kettő arany- és egy ezüstérmet, valamint a törökországi IKF Kempo Európa és Eurázsia Bajnokságon egy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet szerzett. Az UWSKF Kempo Világkupa – egy arany- és kettő ezüstérem, Bicske Kupa Nemzetközi Kempo Bajnokság – négy arany- és egy ezüstérem.

Felnőtt – nem olimpiai sportág – csapatsport kategória: Szlovák Kempo Szövetség – Szayka Kempo dojo

A Szayka Kempo Dojo 1995 ben alakult, majd 1996-ban hivatalosan is bejegyezésre került. A sportszövetséget a komáromi Szayka Róbert és a tatabányai Weiszengruber János alapította. A felnőtt edzések 1995-ben, a gyermek edzések 1998-ban indultak el. A sportszövetség tagjai több világ-, Európa- és nemzetközi bajnoki címet szereztek. Az edzéseket Szayka Róbert, 6. danos mester vezeti. A szövetség legkiemelkedőbb eredményei a 2023-as évben: Törökországban, az IKF Kempo Európa és Eurázsia Bajnokság csapatversenyében 5. helyezett; az UWSKF Kempo Világkupa felnőtt csapatversenyében 1. helyezett, a gyermek csapatversenyben 3. helyezett; a Bicske Kupa Nemzetközi Kempo Bajnokság csapatversenyében 3. helyezett.

Felnőtt – nem olimpiai sportág – egyéni kategória: Nikker Ronald, Szlovák Kempo Szövetség

Ronald öt éves korától kempózik, többszörös Európa- és világbajnok. 2. danos fekete öves kempo mester. Full contactban, K-1- ben, profi boxban és MMA-ban is versenyzik. A Szlovák Kempo Szövetség válogatott tagja. Mestere Szayka Róbert. Legkiemelkedőbb eredményei a 2023-as évben: Portugália, IKF Kempo Világbajnokság – egy arany- és egy bronzérem. A törökországi IKF Kempo Európa és Eurázsia Bajnokságon aranyérmet szerzett full contact kategóriában. A Local Legends MMA bajnoki öv tulajdonosa.

Senior – veterán kategória: Hrabovsky Patrik

Hrabovsky Patrik 33 évesen kezdte a kempót. Jelenleg a lila öv birtokosa, öbbszörös Európa- és világbajnok. Segédedzőként támogatja a komáromi kempo fejlődését. A Szlovák Kempo Szövetség válogatott tagja. Mestere Szayka Róbert. Legkiemelkedőbb eredményei a 2023-as évben: Portugália, IKF Kempo Világbajnokság – kettő arany- és kettő bronzérem; Törökország, IKF Kempo Európa és Eurázsia Bajnokság – egy arany-, két ezüst- és egy bronzérem.

A 2023-as év legjobb komáromi edzője: ifj. Nagy Jenő.

Ifj. Nagy Jenő 1980. december 23-án született Komáromban. A helyi labdarúgó klub kölyök csapatában kezdte pályafutását, majd a KFC ifjúsági csapatában játszott, és már 18 évesen bekerült a felnőtt csapatba. Több évig játszott a KFC színeiben ahol a csapat egyik meghatározó játékosa volt. Több járásbeli csapatban folytatta pályafutását, majd az NB II-es Tatai HAC csapatához igazolt. Aktív játékos pályafutása befejeztével edző lett, a KFC több utánpótlás csapatánál is. 2018-tól a női labdarúgó csapat vezetőedzője, akik a 2022/2023-as idényben megszerezték a II. liga A csoportjának bajnoki címét.

Komárom város 2023-as évi sportszemélyisége: id. Nagy Jenő.

Id. Nagy Jenő 1949 június 17-én született Komáromban. Nyolc évesen kezdett focizni. A kölyökcsapatból gyorsan az ifibe irányították. Játszott Zsolnán, majd visszatérte után a komáromi csapattal együtt harcolta ki a divízióba, majd a Szlovák Nemzeti Ligába való feljutást. Több járásbeli csapatnál is megfordult edzőként. Két évtizede a KFC legkisebb focipalántáit oktatja a labdarúgás szeretetére.

A komáromi sport fejlődéséért kategória: Knihár Michal

Knihár Michal nevéhez fűződik a Spartak Komárno úszóegyesület megalapításával a komáromi úszósportot megújítása az 1980-as években. Tanítványai 1990-ig számos szlovák bajnoki címet szereztek. Knihár Michal 1990 és 1996 között Ausztriában úszóedzőként dolgozott. 2006-ban külföldről hazatérve a Delta Komárno Úszóklubban folytatta edzői munkáját, ahol sok kiváló úszót nevelt. Edzői munkájának köszönhetően a klub tagjai értékes érmeket és címeket szereztek a hazai és a nemzetközi versenyeken. 2023-ban a Delta klub Komárno úszói a hazai és külföldi versenyeken összesen 35 arany-, 31 ezüst-, 26 bronzérmet szereztek.

A sport- és ifjúsági bizottság a 2023-as év legjobb komáromi sportolója, aki nem komáromi klub versenyzője, de állandó lakóhelye Komáromban található kategóriában két díjat osztott ki: Plavec Peter és Bartalos Anna Bíborka

Peter Plavec 2017-ben kezdett el komolyabban foglalkozni az úszással és rendszeres edzéseket tartani. Azóta több hazai és nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen a téli-, jeges- és hosszútáv úszásban. Legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik a 2022-es jeges úszó-világbajnokságon, és a 2023-as téli úszó-világbajnokságon elért győzelmek, valamint a 2021-es Guinness-rekord, amelyet a Skócia és Észak-Írország közötti északi csatorna kétirányú átúszásával, négy fős váltóban ért el. Legkiemelkedőbb eredményei a 2023-as évben: az ausztriai Altenwôrth-i jeges vizes úszó-bajnokságon első helyezést ért el 1000 és 250 méteren; a téli úszó világbajnokságon Szlovéniában 1000 méteren első, 450 méteren második és 200 méteren harmadik helyezést ért el; az ausztriai Ottensteiban rendezett úszómaratonon a 14 km-es távon elsőként ért a célba; a somorjai Szlovák Távúszó Kupán az 5 km-es távon szintén első helyezést ért el, valamint a spanyolországi Batalla de Rande úszómaratonon, a verseny történetében első szlovákiai versenyzőként fejezte be sikeresen a 27 km-es távot.

Bartalos Anna Bíborka Béber Károlynál sajátította el az úszás alapjait. Később Dél-Komáromban sportolt versenyszerűen a KUKSE úszó-szakosztályában. 2018-ban a TVSE tatabányai szakosztályához igazolt. 2022 őszén pedig a magyar úszóválogatott keret tagja lett. Legkiemelkedőbb eredményei a 2023-as évben: a Veszprémben megtartott IX. Országos Hosszútávúszó Bajnokság első helyezettje; a LV. Országos Gyermek Bajnokság első helyezettje az 1500, a 800, a 400 és a 200 m-es gyorsúszásban, valamint 200 m pillangó – 1. hely, 400 m vegyes – 1. hely, 200 m vegyes – 3. hely; CECYM Kranj-ban – 2. hely 800 m gyors, 3. hely 400 m vegyesúszásban; a szegedi XIX. Országos Rövidpályás Úszóbajnokságon az 1500, a 800 és a 400 méteres gyorsúszásban első helyezett, a 400 méteres vegyesben szintén első helyezés, a 200 méteres vegyesben harmadik helyezés és a 200 méteres pillangó úszásban pedig 2. helyezett.

Rendkívüli díj kategória: Karyn Freyová

Karyn Freyová Szlovákia legsikeresebb és legismertebb crossfit versenyzője. Sportpályafutása kezdetén kézilabdázott, de már közel 10 éve az Independent Crossfittel foglalkozik. Tanulmányait egyetemi szinten a testnevelési karon végezte. Városunkat és Szlovákiát sikeresen képviseli nemcsak a legnevesebb európai versenyeken, de Dubaiban, az Egyesült Arab Emírségekben, az USA-ban megtartott Crossfit Games versenyeken is. A Crosfit Games USA versenyen 14. helyezést ért el, a Dubai Fitness Bajnokságon pedig ő állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára. A Madridban megtartott spanyol bajnokságon, a French Throwdown versenyen, valamint a Piscil Pamplona Aréna Games versenyen szintén első helyezést szerzett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük