Gergely István neve ismerősen cseng minden komáromi sportrajongó számára. Hosszú éveken keresztül erősítette a helyi vízilabdaklub, később pedig a szlovák válogatott csapatát, melynek tagjaként 130 mérkőzést tudhatott maga mögött.

Dr. Kiss Gergely és Gergely István a Tátra Moziban megtartott közönségtalálkozón


Az olasz és spanyol légióskodás után a Budapesti Honvéd csapatába igazolt, majd felvette a magyar állampolgárságot. Magyar színekben a 2004-es és a 2008-as olimpián is aranyérmet szerzett. A legendás magyar vízilabda válogatott sikerét bemutató A nemzet aranyai című film komároimi bemutatója előtt kérdeztük városunk díszpolgárát, a kétszeres olimpiai bajnok Gergely Istvánt.


Milyen érzés újra itthon, Komáromban lenni?
– Nagyon szeretek Komáromban. Viszonylag sűrűn is járok, vagyis pontosabban, ahogy az időm engedi, de havi egyszer-kétszer. Ilyenkor meglátogatom az édesanyámékat és a testvéreméket. Még nem szoktam el a komáromi érzésektől, meg a komáromi hangulattól.


Hamarosan elkezdődik A nemzet aranyai film komáromi bemutatója, amely hatalmas sikert aratott a magyarországi nézők körében. Ön hogyan látja, vajon mi állhat ennek a hatalmas érdeklődésnek a hátterében?
– Egyrészt talán az, hogy maga a csapat nagyon eredményes volt. Ez mindig nagyon fontos. A másik pedig az, hogy miután kiderült, hogy nem a vízilabda eredményekről szól, meg arról, hogy edzettünk, hanem sokkal inkább arról, hogy mi volt az eredmények mögött, megnőtt az érdeklődés. A film tehát azokról az emberekről szól, akik ezeket az eredményeket összehozták. Hogyan tudtak egy csapatba állni, hogy gondolkoztak, hogy beszélgettek, hogy éltek. Ez viszont, azért nem volt annyira nyilvános, ezt nem lehetett látni és így most már érdekesebb mindenki számára, mint maga a sporteredmény. Mert mindig az ember a fontos, ami az eredmények és a valóságnak hitt dolgok mögött van.


A film sikeréhez azonban mindenképp hozzájárult az, hogy egy olyan csapatot mutat be, akik kivételes teljesítményt nyújtottak. Győzelmet győzelemre halmoztak, egymás után háromszor is olimpiai bajnoki címet szereztek. Minek köszönhető ez a hatalmas sporttörténelmi siker?
– Egy csomó ember akad, aki két méter feletti és akár 110 kilósra is tudja magát növeszteni, de ez önmagában kevés. Ebbe rengeteg munkát kell beletenni és azt nem úgy, hogy egyik nap van, a másik nap nincs kedvem edzeni. Vagy ha beteg vagyok, akkor kevésbé, de ha nagyon jó megy, akkor most odaállok és milyen jó fogok edzeni. Nincsenek titkok. A siker a kitartásról, az akaratról és az alkalmazkodó képességről szól. Nincs más, ami e mögött van. Nagyon fontos, hogy akik megnézik a filmet, számukra ne az legyen az üzenet, hogy kell vízilabdázni, hanem hogy kell csapatban dolgozni és hogy az embernek hogy kell elérnie a kitűzött célokat.


2014-ben búcsúzott el az aktív sportjátékos pályafutásától. Egy ideig edzőként dolgozott, majd sportvezetői tisztségeket is betöltött. Jelenleg mivel foglalkozik?
– Jelen pillanatban a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnöke vagyok, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy huszonhárom sporttág, kb négyezer versenyző és négy telephely tartozik a hatáskörömbe és ügyintézésembe. Ez van olyan kihívás, mint sportolónak lenni, hogyha nem nagyobb. A 23 sporttág igazgatásában meg tudom találni azt az olimpiai bajnoki kihívást, amit anno, mint kapus próbáltam elérni. És bizony itt is vannak szép kihívások, és azt se mondanám, hogy sokkal könnyebbek, mint vizilabdázni.

czp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük