Gond nélkül kezdődött el a 2023/2024-es tanév

Szeptember negyedikén országszerte több mint 700 ezer diáknak csengettek be a 2023/24-es tanévre. Komáromban hét alapiskolában és öt középiskolában tartottak tanévnyitót. Városunk, mondhatni különleges helynek számít az oktatásügyben, hiszen az óvodától egészen az egyetemi képzésig minden intézményi rendszer megtalálható, nyilatkozta lapunknak a tanévnyitó kapcsán Keszegh Béla polgármester.

– Az óvodák esetében közel 900 gyermekről van szó, akik most léptek be az óvodai képzésbe. A városban működő középiskolákat közel 1500 diák látogatja. Ami viszont az önkormányzathoz legközelebb áll, azok az alapiskolák, bár itt is vannak egyházi fenntartású intézmények. A városban működő alapiskolákban 2900 gyermek kezdte meg az új tanévet. Az önkormányzat az oktatásügy terén elsősorban arra összpontosít, hogy modern, felújított épületekben, a lehető legjobb körülmények közt tanuljanak a diákok – tette hozzá Keszegh Béla.

Minden városi iskolai intézményben sikerült gond nélkül megnyitni a tanévet és az óvodákban is minden érdeklődő gyermek elhelyezést nyert. Jelenleg a legtöbb óvodában még mindig akad egy-két szabad hely. Ondrej Gajdáč alpolgármestertől megtudtuk, hogy minden pedagógus állás betöltött, és a nem pedagógus alkalmazottak száma is teljes.

– Ami újdonság ebben a tanévben, hogy hét pedagógiai asszisztensünk van az óvodákban, akik segítenek azoknak a gyerekeknek, akiknek erre szükségük van. Az asszisztensek fizetését költségvetésen kívüli forrásból biztositjuk. Ami az óvodák anyagi-műszaki feltételeit illeti, úgy gondolom, hogy most már jó helyzetben vagyunk. Elégedetten állapíthatjuk meg, hogy a Béke Utcai Óvoda nagyrésze megújult, a tetőszerkezet és homlokzat is teljesen új. A Kacz utca 33. szám alatti óvoda is új tetőszerkezetet kapott és az Eötvös utca 48. szám alatti óvodában pedig az egyik pavilont újítottuk fel – nyilatkozta Ondrej Gajdáč.

Az egyes alapiskolákban lévő tanulók száma 320 és 550 diáklétszám között mozog, a pedagógusok létszáma és szakmai képzettsége is megfelel az elvárásoknak és nem jelent gondot a nem pedagógus alkalmazottak helyeinek betöltése sem. Ugyanez vonatkozik az iskolai gyermekklubok tanáraira és nevelőire is.

A város önkormányzata már évek óta nagy figyelmet fordít az alapiskolák anyagi-műszaki ellátottságára és folyamatosan a feltételek javításán dolgozik. Az elmúlt években megújult az összes iskolai étkezde, és minden intézményben tornatermet, játszóteret vagy kültéri sportpályát újítottak meg. Az Eötvös Utcai Alapiskola épületét pedig sikerült költségvetésen kívüli forrásból teljesen felújítani. Az elért sikerekért természetesen alapiskolák vezetőit is dícséret illeti, mert nagyon sokat tesznek azért, hogy költségvetésen kívüli forrásokból szerezzenek pénzt. Az elkövetkező időszakban tovább folytatódik az iskolaügyi ágazat fejlesztése, az önkormányzat több iskola rekonstrukcióját tervezi.

– Jelenleg a Határőr Utcai Alapiskola átfogó rekonstrukciójára, valamint az Eötvös Utcai Alapiskola részleges rekonstrukciójára vonatkozó projektet nyújtottuk be. A Jókai Mór Alapiskolára és a Munka Utcai Alapiskolára is készül egy projekt. Városunk óvodái és alapiskolái továbbra is prioritást élveznek a város és a városi képviselő-testület számára – nyilatkozta Ondrej Gajdáč alpolgármester.

A tanévnyitó napján Ódor Lajos miniszterelnök is látogatást tett városunkban, aki egykori iskolájában, a Selye János Gimnáziumban köszöntötte a tanárokat és a diákokat.

– Három tanácsot mondanék: nem a jegyekért tanulunk, szabad hibázni, lehet kérdezni és akár megkérdőjelezni is dolgokat – mondta ünnepi beszédében Ódor Lajos miniszterelnök. Majd hozzátette: – A mai jelenlétem is azt mutatja, hogy nagyon a szívemben vannak a magyar iskolák, mivel én is innen indultam. A pozícióm pedig azt mutatja, hogy a magyar iskolából is lehet a miniszterelnöki székbe kerülni, mégha ideiglenesen is, de lehet. Hasson ez biztatólag a diákokra. Sokat kell dolgozni, de meg lesz az eredménye.

Az ünnepséget követően a miniszterelnök az intézmény végzős diákjaival, egykori évfolyamtársaival, tanáraival is találkozott. Városunk polgármestere Ódor Lajos évfolyamtársa volt a komáromi gimnáziumban, az intézmény jelenlegi igazgatója pedig akkor volt kezdő tanár, amikor a miniszterelnök érettségizett.

A Selye János Egyetemen is megnyitották az új akadémiai évet, ahol az idén csaknem 1650 hallgató kezdi meg a felkészülést a téli szemeszter vizsgaidőszakára. Az egyetemisták csaknem kétharmada a nappali tagozaton tanul; a tanárképző karon 760-an iratkoztak be, ebből 473-an nappali képzésre, a gazdaságtudományi és informatikai karon 829-en, ebből 666-an nappali képzésre és a teológiai karon pedig 53-an, ebből 52-en nappali képzésre.

Az idei akadémiai év pozitív fejleménye, hogy elkészült az új minőségbiztosítási rendszer, mely új távlatokat nyithat a felsőfokú oktatási intézmény előtt. A minőségbiztosítási rendszer teljes anyagát most az akkreditációs ügynökség véleményezi, a jegyzőkönyvet és a határozatot a közeljövőben kapja kézhez a jövőre húsz éves Selye János Egyetem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük