V utorok 23. apríla 2024 popoludní v Dôstojníckom pavilóne sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie najlepších športovcov mesta Komárna za rok 2023. Nominácie športových klubov vyhodnotila Komisia športu a mládeže Mestského zastupiteľstva v Komárne, ktorá vybrala tých najlepších. K športovcom sa prihovorili a ich výkony ocenili predseda a podpredseda komisie športu a mládeže Dávid Kovács a Róbert Mihalička. Ocenenie odovzdali primátor mesta Béla Keszegh, viceprimátor mesta Ondrej Gajdáč, spolu s vedúcimi predstaviteľmi komisie. Ako odznelo aj počas uplynulých rokov dosiahli komárňanskí športovci mimoriadne výsledky, vďaka ktorým šíria dobré meno nášho mesta a motivujú k športovaniu mladú aj staršiu generáciu.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Mládež – olympijský šport – kolektív sa stáva: TJ STEP Biosaurus Basketball Academy.

Basketbalový klub TJ Step Komárno/BBA Komárno je pokračovaním mládežníckeho basketbalového oddielu BO Klokani Komárno, ktorý zahájil svoju činnosť v roku 2003. Cieľom novej basketbalovej akadémie aj naďalej ostáva výchova mladých talentov s cieľom poskytovať najlepšie podmienky pre ich rozvoj. Ciele a vízie sa začali pomaličky napÍňať, hneď v prvej sezóne pod názvom BBA Komárno sa im podarilo vybojovať na Majstrovstvách Slovenska v kategórii U 11 bronzové medaily a o rok na to získali titul vicemajstra Slovenskej republiky opäť v kategórii U 11. V roku 2023 klub získal striebornú medailu v kategórii U 11 na Majstrovstvách Slovenska v basketbale, organizované v Komárne a druhé miesto na medzinárodnom turnaji CEYBL v Olomouci.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Mládež – olympijský šport – jednotlivci sa stáva: Dominik Doktorík – Kajak & kanoe klub Komárno.

Dominik Doktorík je pretekárom Kajak kanoe klubu Komárno, podporovaný tiež Športovým centrom polície. Je reprezentantom Slovenskej republiky. V roku 2023 sa zúčastnil na Majstrovstvách sveta juniorov a na Majstrovstvách Európy juniorov, kde dosiahol fantastické výsledky v kategórii K2 500m a K2 1000m s Ľudovítom Tóthom. Dominoval aj na slovenských pretekov v rámci Slovenského pohára. Na majstrovstvách sveta juniorov v K2 500m a 1000m skončil na 5.mieste, na majstrovstvách Európy v K2 500m na 6. mieste a na 1000 m skončil na 4. mieste. Je Majster Slovenska v K1 na 500m, v K2 na 500 a 1000 m. Na majstrovstvách Slovenska v K4 na 500m a 200m získal bronzovú medailu.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Dospelí –olympijský šport – kolektív sa stáva: KFC klub – ženy

Ženský tím KFC vznikol v septembri 2017. Prvýkrát do majstrovstiev boli nominované v sezóne 2018/2019 do II. Ligy skupina A, kde získali 5.miesto. V nasledujúcich troch sezónach získali tri bronzové medaile a v sezóne 2022/2023 vyhrali II. Ligu žien skupiny A.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Dospelí –olympijský šport – jednotlivci sa stáva: Erik Vlček

Erik Vlček sa v roku 2023 stal najúspešnejším športovcom roka v kanoistike na hladkej vode. Je najúspešnejším rýchlostným kanoistom na Slovensku, je 6-násobným olympionikom a neustále svojimi výkonmi, prístupom dokazuje, že patrí aj v súčasnosti medzi slovenskú a svetovú kajakársku elitu. V roku 2023 reprezentoval Slovensko v K2 na 500 metrovej trati. V júni na Európskych hrách v Krakowe spoločne s Ákosom Gacsalom skončili na výbornom 8. mieste. V auguste na Majstrovstvách sveta v Duisburgu tvoril posádku K2 spoločne s Adamom Botekom a súperili s vynikajúcimi svetovými posádkami o olympijskú miestenku do Paríža 2024.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Mládež – neolympijský šport – kolektív sa stáva: Slovenská federácia Kempo – Szayka Kempo – dojo

Slovenská federácia Kempo – Szayka kempo dojo bolo založené v roku 1995 a oficiálne zaregistrované v roku 1996. Založili ju Róbert Szayka z Komárna a János Weiszengruber z Tatabánye. Tréning dospelých začal v roku 1995 a tréning detí v roku 1998. Športovci klubu sú niekoľkonásobní majstri sveta, Európy a víťazi medzinárodných súťaží. Tréningy vedie Róbert Szayka, majster 6. danu. Najväčšie úspechy klubu za uplynulý rok: Turecko, IKF KEMPO Majstrovstvá Európy a Eurázie – 5. miesto v družstvách. Svetový pohár UWSKF KEMPO – 1. miesto v družstve dospelých a 3. miesto v družstve detí. BICSKE CUP International KEMPO Championship – 3.miesto v družstvách.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Mládež – neolympijský šport – jednotlivci sa stáva: Szayka Hanna Sára – Slovenská federácia Kempo

Hanna Sára Szayka sa venuje bojovému umeniu KEMPO od svojich 4 rokov. O jej nadšení k tomuto športu svedčí aj to, že je držiteľkou opasku štvrtého stupňa – teda zeleného. Je členkou národného tímu Slovenskej asociácie kempo. Navštevuje športovú triedu Základnej školy na Eötvösovej ulici. Jej trénerom je Róbert Szayka. Najlepšie výsledky dosiahnuté v minulom roku: Portugalsko, Majstrovstvá sveta IKF KEMPO -1 strieborná a 2 bronzové medaile, WSKF KEMPO World Cup – 2 zlaté, 1 strieborná medaila. Turecko, IKF KEMPO Majstrovstvá Európy a Eurázie Championship – 1 zlatá, 1 strieborná a 3 bronzové medaily. Svetový pohár UWSKF KEMPO – 1 zlatá, 2 strieborné medaily. BICSKE CUP International KEMPO Championship – 4 zlaté a 1 strieborná medaila.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Dospelí – neolympijský šport – kolektív sa stáva: Slovenská federácia Kempo – Szayka Kempo Dojo Komárno

Slovenská federácia Kempo – Szayka kempo dojo bolo založené v roku 1995 a oficiálne zaregistrované v roku 1996. Založili ju Róbert Szayka z Komárna a János Weiszengruber z Tatabánye. Tréning dospelých začal v roku 1995 a tréning detí v roku 1998. Športovci klubu sú niekoľkonásobní majstri sveta, Európy a víťazi medzinárodných súťaží. Tréningy vedie Róbert Szayka, majster 6. danu. Najväčšie úspechy klubu za rok 2023: Turecko, IKF KEMPO Majstrovstvá Európy a Eurázie – 5. miesto v družstvách. 2. Svetový pohár UWSKF KEMPO – 1. miesto v družstve dospelých a 3. miesto v družstve detí. BICSKE CUP International KEMPO Championship – 3. miesto v družstvách

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Dospelí – neolympijský šport – jednotlivci sa stáva: Ronald Nikker – Slovenská federácia Kempo – Kempo dojo Komárno

Nikker Ronald sa kempu venuje od svojich 5 rokov. Je niekoľkonásobným majstrom Európy a sveta, držiteľom 2 danového čierneho opasku. Súťaží vo Full Contact, v K-1 a profesionálnom boxe a MMA. Člen národného tímu Slovenskej asociácie kempo. Jeho učiteľom je Róbert Szayka. Najlepšie výsledky v roku 2023: Portugalsko, Majstrovstvá sveta IKF KEMPO – 1 zlatá a 1 bronzová medaila. Turecko, IKF KEMPO Majstrovstvá Európy a Eurázie v kategórii Full Contact – zlatá medaila. Držiteľ majstrovského opasku LOCAL LEGENDS MMA.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii senior – veterán sa stáva: Patrik Hrabovsky.

Patrik Hrabovský sa začal kempu venovať ako 33-ročný. Odvtedy sa stal majiteľom fialového opasku, je niekoľkonásobným majstrom Európy a Sveta. Ako asistent trénera pomáha rozvoju klubu Kempo a je aj členom národného tímu Slovenskej asociácie Kempo. Jeho trénerom je Róbert Szayka. Najlepšie výsledky v roku 2023: Portugalsko, Majstrovstvá sveta IKF KEMPO – 2 zlaté a 2 bronzové medaily. Turecko, IKF KEMPO Majstrovstvá Europy a Eurázie Championship -1 zlatá, 2 strieborné a 1 bronzová medaila.

Najlepším trénerom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Tréner sa stáva: Eugen Nagy ml.

Jenő Nagy ml. sa narodil 23. decembra 1980 v Komárne. Svoju kariéru začal v žiackom tíme, potom hral za dorast KFC a ako 18-ročný sa pripojil k tímu dospelých. Niekoľko rokov pôsobil v KFC, kde sa stal jedným z kľúčových hráčov tímu. Pokračoval vo viacerých okresných tímoch, potom prestúpil do maďarského tímu Tatai HAC. Po skončení kariéry aktívneho hráča sa stal trénerom a pôsobil pri viacerých mládežníckych kategóriách v KFC. Od roku 2018 je hlavným trénerom ženského tímu. V sezóne 2022/2023 získali majstrovský titul II. ligy skupina A.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Osobnosť v športe sa stáva: Eugen Nagy st.

Eugen Nagy st. sa narodil 17. júna 1949 v Komárne, s futbalom začal ako 8-ročný. Zo žiackeho tímu ho rýchlo nasmerovali do dorastu. Hral v Žiline a po návrate vybojoval s Komárnom postup do divízie a následne do Slovenskej národnej ligy. Trénoval viaceré okresné družstvá, do dôchodku odišiel z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Komárne. Už dve desaťročia učí najmladších futbalistov KFC milovať futbal.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii Prínos pre rozvoj športu sa stáva: Michal Knihár

V 80 rokoch obnovil činnosť plaveckého športu v Komárne založením plaveckého oddielu Spartak Komárno .Do roku 1990 získali jeho zverenci množstvo titulov Majstrov Slovenskej republiky.Od roku 1990 do 1996 pôsobil ako tréner plávania v Rakúsku. Po návrate zo zahraničia v roku 2006 pokračoval v trénerskej práci v Plaveckom klube Delta Komárno a vychoval opäť veľa kvalitných plavcov. Pod jeho vedením získali športovci cenné kovy a tituly na Slovensku. S plaveckými úspechmi reprezentoval Komárno na mnohých miestach v Európe. Jeho zverenci sa zúčastnili na Olympijských hrách mládeže EYOF Hungary a EYOF Slovakia, Majstrovstvá sveta a Majstrovstvá Európy juniorov. Pod jeho vedením plavci Delta Klub Komárno v roku 2023 dosiahli na domácich a zahraničných podujatiach 35-krát zlatú medailu, 31-krát striebornú medailu a 26-krát bronzovú medailu.

Komisia športu a mládeže sa rozhodla v tejto kategórii udeliť dve ocenenia.

Najlepším športovcom mesta Komárna za rok 2023 v kategórii športovec, ktorý nepôsobí v komárňanskom klube, ale má trvalý pobyt v Komárne sa stáva: Peter Plavec a Bíborka Anna Bartalos

Peter Plavec začal otužovať a plávať koncom roka 2017. Od vtedy vyhral viac národných aj medzinárodných pretekov v zimnom, ľadovom a diaľkovom plávaní. Medzi jeho najväčšie úspechy patril titul majstra sveta v ľadovom plávaní z roku 2022, titul majstra sveta v zimnom plávaní z roku 2023 a Guinessov rekord z roku 2021 za preplávanie Severného kanála medzi Škótskom a Severným Írskom dvojsmerne v 4 člennej štafete. Na majstrovstvách v ľadovej vode v Rakúsku – Altenwôrth získal na 1000m a 250 m 1. miesto. Na Majstrovstvách sveta v zimnom plávaní – Bled – Slovinsko na 1000m – 1. miesto, 450m – 2. miesto a 200m – 3. miesto. Plavecký maratón Backwaterman – Ottenstein – Rakúsko 14 km – 1. miesto. Slovenský pohár v ďiaľkovom plávaní v Šamoríne 5 km – 1. miesto. Plavecký maratón Batalla de Rande – Vigo – Španielsko – 27 km, úspešná preplavba ako 1. Slovák v dejinách.

Anna sa naučila plávať u Karola Bébera v Komárne. Potom začala súťažne plávať v južnom Komárome v oddiely KUKSE. V roku 2018 prešla do oddielu TVSE Tatabánya. Na jeseň 2022 sa dostala do reprezentačného výberu Maďarska. 9. Národné majstrovstvá v plávaní na dlhé trate Veszprém – 1. miesto. 55. Národné majstrovstvá – šampionát detí – 1. miesto 1500, 800, 400 a 200 m voľný spôsob. 1. miesto 200 m motýlik. 1. miesto 400 m polohové preteky. 3. miesto 200 m polohové preteky. CECYM v KRANJ – 2. miesto 800 m voľný spôsob, 3. miesto 400 m polohové preteky. 19. Národné majstrovstvá v plávaní – krátke trate – Szeged. 1. miesto 1500, 800 a 400 m – voľný spôsob. 1. miesto 400 m polohové preteky. 3. miesto 200 m polohové preteky. 2. miesto 200 m motýlik.

V kategórii – Mimoriadna cena – bola udelená za rok 2023: Karyn Freyová Crossfit

Pred Crossfitom hrávala hádzanú. Samostaný Crossfit robí 9 – 10 rokov. Každý jeden rok je na Slovensku prvá v rámci Fittest Woman Slovakia. Študovala na Fakulte telesnej výchovy, reprezentuje mesto Komárno, Slovenskú republiku na európskych súťažiach, ako aj v Dubaji, Spojené Arabské Emiráty, USA na Crossfit Games. Na súťaži Crosfit Games USA získala 14. miesto, v Dubai Fitness Championship získala krásne 1. miesto. V Madride Championship 1. miesto, French Throwdown 1. miesto, Piscil Pamplona arena Games 1. miesto.

Príspevok Mestskej televízie v Komárne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *