Bol tmavý piatkový večer a v škole na Rozmarínovej ulici sa svietilo dlho do noci. Dokonca ešte pred polnocou tam c areáli blikali svetlá bateriek. Odpoveď je jednoduchá – vybrané deti tam prežívali Noc s Andersenom.

„Noc s Andersenom je medzinárodné podujatie, ktoré sa organizuje už 24 rokov. Vzniklo v Českej republike, kde to vymysleli dve učiteľky a s 20-timi deťmi strávili noc v spoločnosti kníh. Od roku 2006 sa do toho zapojili aj škôlky, školy a knižnice na Slovensku rôznou formou – niekto strávil s deťmi noc, niekto iba poobedie, alebo aj celý deň. Takto sa to stalo medzinárodným podujatím, do ktorého sa zapojili viaceré krajiny, dokonca raz to bola aj jedna škola z Ameriky,“ vysvetľuje Lívia Markovicsová, zástupkyňa riaditeľa.

Noc s Andersenom bola na Rozmarínke už viackrát a vždy očarila nových a nových školákov, pre ktorých je čítanie kníh vášňou a dobrodružnou cestou do nových svetov.

„Naša škola Rozmarínka sme do tohto podujatia zapojená ôsmy alebo deviaty rok. Ten kovid nám trochu prerušil. Päť rokov som to viedla ja, tri roky moja kolegyňa a teraz to bol asi deviaty rok. Je to noc, ktorú deti strávia v škole. Niekto sa k tomu stavia skepticky, lebo vraj kto by už chcel stráviť v škole ešte aj noc. Ale opak je pravdou. Deti prišli rady a s obrovským nadšením. Tešili sa na všetko, čo ich tu čaká a že mohli byť dlho hore a zabávať sa.

Záujem detí bol veľký, preto sme ich motivovali tým, že museli niečo splniť, aby sa sem mohli dostať. Pre niekoho to bola drina, ale pre iných to bola zábava, lebo to bolo spojené s čítaním, mesačným navštevovaním knižnice, s prezentovaním knižiek, s vyrábaním tajničiek. Takýmto spôsobom sa snažíme podporiť čítanie kníh. Deti od decembra plnili rôzne úlohy, učiteľky do hárku každého dieťaťa zaznačili, či deti splnili úlohy. Najšikovnejších 48 detí splnilo svoje úlohy a mohli nocovať v škole. To bola ich odmena,“ dodala zástupkyňa riaditeľa a pokračovala:

„Deti prišli oblečené ako rozprávkové postavičky a učiteľky pre nich pripravili bohatý program. Na úvod bolo stretnutie s hosťom pani Ľubicou Balkovou, ktorá urobila krátky vstup do tejto noci a deťom prečítala kúsok z rozprávky Pinokio. Potom sa deti presunuli do telocvične, kde sa zapojili do capoeiry a dobre sa rozhýbali. Potom vo veľkej telocvični mali rôzne zábavné a športové hry na podporu spolupráce v menších skupinách. Večera im veľmi chutila. Vonku už bola riadna tma, kde sa deti pohybovali pomocou bateriek. Keď sa znovu vrátili do školy, tak sa zabavili na rôznych stanovištiach, kde im pomáhali starší žiaci. Záverečná časť programu bola na školskom dvore, kde deti hľadali poklad podľa rôznych indícií. A tí, ktorí ešte aj potom vládali, mali v herni diskotéku. Mám informáciu od kolegýň, že o pol druhej v noci už bolo úplné ticho.“

bal

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *