A Komáromi Rescue nemzetközi verseny az egész közép-európai régió mentőinek csúcsrendezvénye. Ezt az egyedülálló eseményt a ZaMED sürgősségi orvosi szolgálat szervezi, és a Szlovák Sürgősségi Kamara akkreditálja. Idén is nemcsak a technikai ismereteket, hanem az élvonalbeli szakemberek csapatmunkáját, rugalmasságát és döntési képességeit is próbára tette.

Idén öt ország rekordszámú csapata mérte össze tudását. A rendezvényen 26 mentőcsoport vett részt Csehországból, Magyarországból, Ausztriából és Szlovéniából. Idén verseny vándorkupája otthon maradt, köszönhetően a győztes „Chip and Dale” csapatnak, amelynek tagjai Matúš Stolárik és Annamária Ivanová voltak a ZaMED egészségügyi mentőszolgálattól.

Az egyes versenyszámokat olyan valós események ihlették, amelyek az elmúlt hónapokban a társadalomban nagy visszhangot váltottak ki, mint például a miniszterelnök elleni támadás vagy a prágai Károly Egyetemen történt lövöldözés, ami hangsúlyozza, hogy a mentőinknek minden helyzetre fel kell készülniük.

„A rendezvényen a legérdekesebb feladat egy földműves ellátása volt, aki munkabalesetet szenvedett, mikor a kombájn levágta az alsó végtagját, és további súlyos vérző sérüléseket is okozott a testén. Ebben a feladatban nem csak a professzionális maszkolás játszott fontos szerepet, hanem maga a kombájn is, amely méretével realitást adott az egész helyzetnek” – mondta a rendezvény főbírója, Patrik Brna. A komáromi mentőverseny abból a szempontból is kivételes, hogy a résztvevő csapatok nem fizetnek nevezési díjat, ami lehetővé teszi a szakemberek széles körének részvételét, anyagi lehetőségeiktől függetlenül. A rendezvény így mindenki számára elérhetővé válik, aki szeretné fejleszteni a képességeit, illetve aki szeretne tapasztalatokat cserélni a világ minden tájáról érkező kollégákkal.

A hivatásos mentők főversenye mellett egy másik verseny is zajlott az elsősegélynyújtásban a laikusok számára. „A sikeres 11. év után, amely első ízben tette lehetővé a laikus közönség részvételét a kísérő versenyen, kiemelten fontos számunkra, hogy továbbra is elérhetővé tegyük ezt számukra, és támogassuk a nem szakképzett laikusok elsősegélynyújtási képességeit. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy idén is nagyon gyorsan megteltek a laikusok sorai. A lakosság időben történő beavatkozása a hivatásos mentők megérkezése előtt döntő lehet, és emberéleteket menthet.” – mondta Matej Polák, a ZaMED sürgősségi szolgálat igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük