A Tiszti pavilon dísztermében tartották Észak- és Dél-Komárom Város Képviselő-testületeinek közös, ünnepi ülését, amely egyben a Komáromi Napok nyitórendezvénye. Ilyenkor kerül sor a városi díjak átadására is. Az ünnepi ülés résztvevőit Keszegh Béla polgármester üdvözölte, aki elmondta – a város ezévi díjai értékeket képviselnek, amelyek meghatározzák Komárom múltját és jövőjét. Továbbá köszönetet mondott a díjazottaknak áldozatkész munkásságukért, amellyel méltón képviselik városunk szellemiségét.

Polgármesteri díjban részesültek:

Bödők Gergely – a komáromi közösség érdekében kifejtett tevékenységéért és kulturális-tudományos előadások szervezéséért. 2018 őszétől hívta életre a Kikötő – Polgári Szalon rendezvénysorozatot, amely a felvidéki és magyarországi kultúra-, tudomány és a közélet ismert személyiségeit hívja városunkba közönség előtti beszélgetésre.

Jana Mačicová – a vizuális művészetek, a fényképezés, a filmezés területén végzett gazdag kulturális és oktatási tevékenységéért, valamint a fogyatékkal élők megsegítéséért. Alkotóműhelyeket, kulturális előadásokat és nyári alkotótáborokat szervez és együttműködik a városunkban működő egyesületekkel.

Szabó Csekei Tímea – a város kulturális és építészeti emlékeinek széleskörű megismertetéséért. Kulturális örökségünk értékeire tematikus sétákkal hívja fel a különböző korosztályok figyelmét. A tavalyi JESZO 100 című kiállításon kurátorként a Jókai Egyesület Szépművészeti Osztályának sokrétű működését mutatta be.

Dávid Štumpf – az animáció terén végzett kiemelkedő munkájáért és Komárom város jó hírnevének terjesztéséért itthon és külföldön. SH_T HAPPENS című filmjét a velencei La Biennalen mutatták be. Együttműködött különféle nemzetközi stúdiókkal, köztük a Marvel Studios-al és a Netflix-szel valamint olyan ügyfelekkel, mint az Apple és a Nike.

Várady Kornélia közösségépítő tevékenységéért és Őrsújfalu városrész kulturális életének szervezéséért. Alapítótagja az őrsújfalusi ÉS?! Színháznak, emellett felvállalta Őrsújfalu városrész kulturális életének szervezését is. Ennek keretén belül színházi előadásokat, koncerteket és nyári táborokat szerveznek.

A Komáromi Városi Képviselő-testület döntésének értelmében in memoriam PRO URBE díjat adományozott városunk egykori polgármesterének, Alapy Gáspár Károlynak városunk irányításáért, példamutató kiállásáért és megtörhetetlen emberi méltóságáért. A nácizmus térhódítása ideje alatt az egyetlen nyilvántartott magyarországi polgármester volt, aki felemelte szavát a zsidótörvények és a deportálások ellen. A díjat Alapy Gáspár Károly unokája vette át.

A Komáromi Városi Képviselőtestület döntésének értelmében Pro Urbe díjat kapott:

Ľudovít Gallovich – a folklórmozgalomban végzett fáradhatatlan munkájáért és városunk jó hírnevének öregbítéséért idehaza és külföldön egyaránt. Ľudovít Gallovich inspirálta a a fiatalokat a hagyományok iránti szeretetre, a művészet tiszteletére és a szülőföld és Komárom városa iránti elkötelezettségre.

Holczhei Árpád – Sokéves sikeres pedagógiai munkájáért és a természettudományi tárgyak oktatásában elért kitűnő eredményeiért. Igényes és következetes pedagógiai munkájának köszönhetően biológiai olimpia A és B kategóriáiban az elmúlt több mint 35 év alatt közel 100 eredményes tanulója volt a verseny kerületi fordulóiban.

Az Komáromi Városi Képviselőtestület Díszpolgári címet adományozott Jaška Miroslav részére a komáromi kórház jelentős fejlesztéséért és az egészségügyi ellátás minőségének javításáért városunk és régiónk lakosainak javára. A komáromi AGEL kórház Kft. ügyvezető igazgatójaként nagymértékben hozzájárult a kórház fejlesztéséhez és az egészségügyi ellátás minőségének javításához városunk és régiónk lakosai részére.

A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük