V súčasnosti realizujú reštaurátorskú rekonštrukciu všetkých kaplniek na západnej strane lode tejto baziliky. Je to kaplnka svätého Ignáca, kaplnka na juhozápadnej galérii, veľká krížovú kaplnku Najsvätejšieho Srdca Ježišovho, kaplnku Najsvätejšieho Kríža a kaplnka na severozápadnej galérii. Práca reštaurátora je vždy návratom do ďalekej minulosti. Musí ovládať staré remeslá, aby zachoval hodnotu umeleckého diela.

„Najnáročnejšie sú reštaurátorské práce na klenbách, ktoré upravujeme do plnej barokovej podoby, to znamená, že tam prezentujeme práce vynikajúcich barokových maliarov. Ide o diela z druhej polovice 18. storočia. Sú to pre nás najnáročnejšie práce. Realizuje ich môj kolega Ján Hromada, vynikajúci reštaurátor nástenných malieb. Reštaurujeme aj všetky zvislé plochy na stenách, štukové detaily a rímsy, ktorých je tu takisto veľmi veľa. To realizujem ja,“ povedal reštaurátor Juraj Puškár.

Reštaurátori musia v bazilike zachovať dobové postupy a materiály podobné tým z 19. storočia. Samozrejme materiály z 19. storočia už nemôžu použiť, preto používajú veľmi podobné moderné materiály. Reštaurátorské práce v Bazilike svätého Ondreja trvajú už tretí rok.

„Práce robíme z grantu ministerstva kultúry. Začali sme úplne na záver roka 2022 a dokončené musia byť 31. decembra tohto roka,“ dodal Juraj Puškár.

Počas reštaurátorských prác bola bazilika sprístupnená veriacim a tak to je aj teraz, povedal vikár Róbert Kiss, ktorý je veľmi rád, že reštaurátorske práce, ktoré sa začali pred niekoľkými rokmi, pokračujú naďalej.
„Po odkrytí bočných oltárov na pravej strane baziliky môžeme teraz s pomocou vlády Slovenskej republiky a vlády Maďarska zreštaurovať aj fresky, ktoré sa v nich nachádzajú. Počas prác sa sväté omše konajú v kaplnke svätej Anny, pretože reštaurátori v záujme dodržania termínov pracujú od skorého rána do neskorého večera. Počas veľkých cirkevných sviatkov však – samozrejme po dohode s reštaurátormi – celebrujeme omše v Bazilike svätého Ondreja. A po dokončení týchto prác, ak sa nám na to podarí získať finančné prostriedky, bude rekonštruovaná aj druhá strana baziliky a tiež hlavná loď,“ dodal vikár Róbert Kiss.

Katolícka farnosť v Komárne po dokončení reštaurátorských prác by chcela baziliku počas dňa otvoriť aj pre verejnosť.

bal

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *