Dlhodobou prioritou mestskej samosprávy je starostlivosť o vzdelávanie. V posledných rokoch mesto Komárno urobilo všetko, čo bolo v jeho silách, aby udržalo a zlepšilo kvalitu škôl. Uskutočnilo množstvo investícií vrátane obnovy a modernizácie budov, zníženie energetickej náročnosti budov a vytvorenia moderných multifunkčných športovísk takmer vo všetkých vzdelávacích zariadeniach.

Napriek tomu je ešte stále veľa práce, ktorú treba vykonať, ale súčasné obdobie má negatívny vplyv na investície. Samosprávy dostávajú zo štátneho rozpočtu menej peňazí, takže mesto nie je schopné realizovať väčšie investície z vlastného rozpočtu. Existujú však možnosti využitia mimorozpočtových prostriedkov, najmä z EÚ. Aj v súčasnosti mesto podalo niekoľko projektov, väčšinou sa týkajú zníženia energetickej náročnosti budov škôl, kde sa ušetria nemalé prostriedky, tie potom školám ostávajú na iné činnosti.

„Prvý z projektov je Základná škola na Rozmarínovej ulici. Tam ideme rekonštruovať strechu telocvične v hodnote asi 150 tisíc eur. Ďalším projektom je Základná škola na Eötvösovej ulici, kde potrebujeme opraviť zatekajúcu strechu. Tam podaný projekt je v hodnote 65 tisíc eur,“ informoval viceprimátor Ondrej Gajdáč.

Projekt je podaný aj na zateplenie striech dvoch budov Základnej školy na Ulici práce v hodnote asi 150 tisíc eur. Jeden z veľkých projektov je projekt v Základnej škole na Komenského ulici. Tam by išlo o komplexnú rekonštrukciu, teda zateplenie obvodových múrov, budovy a zateplenie strechy, výmena všetkých okien, ktoré ešte neboli vymenené, a okrem iného aj výmena svietidiel za moderné. V prípade tejto školy sa mesto uchádza o projekt v hodnote jeden milión eur. Takmer kompletnú rekonštrukciu, vrátane zateplenia a výmeny okien, si vyžaduje aj budova, v ktorej sídli Centrum voľného času. Tu je podaný projekt v hodnote 360 tisíc eur.

„Najväčší projekt, ktorý sme podali – a čo na radosť všetkých nás nám bol aj schválený – to je komplexná rekonštrukcia budovy Základnej školy na Pohraničnej ulici. Je to projekt v hodnote 2,8 milióna eur. Je to jeden z najväčších projektov posledných desaťročí, čo sa v našom meste vôbec realizoval a je potešujúce, že je s minimálnou spoluúčasťou nášho mesta. Je to z fondov Európskej únie,“ povedal Ondrej Gajdáč.

Práce na rekonštrukcii fasády a výmeny okien a radiátorov v škole na Pohraničnej ulici sa už začali. Uskutočňujú sa počas plnej prevádzky školy a mali by byť ukončené do septembra budúceho roka. Podľa slov riaditeľa školy Slavomíra Ďurča od začiatku októbra začali s rekonštrukciou.

„Teraz sa pracuje na fasáde z uličnej strany. Postupne sa začínajú vymieňať radiátory, to sa bude diať teraz v prvej etape. To by sme chceli stihnúť ešte pred vykurovacím obdobím, aspoň takú väčšiu časť. Potom dáme do výroby drevené okná a drevené výplne, ktoré sa budú postupne v etapách meniť. V ďalšej etape máme naplánované zateplenie podkrovia. A v tej poslednej by sa mala potom realizovať fasáda z dvorovej strany, kde bude použitá tepelnoizolačná omietka,“ dodal riaditeľ školy, Slavomír Ďurčo.

Táto 132-ročná budova školy by zateplením mala získať nové tepelno-izolačné vlastnosti, čo bolo prvoradým cieľom celého projektu. O definitívnom vzhľade budovy rozhodujú aj ďalší odborníci.

dd

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *