Városunkban már 2018-tól van lehetőség a textil hulladék szelektív gyűjtésére, amit ki is használnak a polgárok. Szeptembertől tovább bővül a textilhulladék konténerek száma a városban, így még több helyen lesz lehetőség a kinőtt, megunt vagy elhasználódott ruhadarabok elhelyezésére.

Ez azért is fontos, mert 2025 januárjától újabb feladatot kapnak az önkormányzatok; kötelező lesz a textil hulladék szelektív gyűjtése. Az új feladat biztosítására az önkormányzatok pénzt nem kapnak és az ezzel kapcsolatos irányadások is egyelőre még pontatlanok.

Városunk polgárai azonban már több éve válogatják a textil hulladékot a Humana konténerekbe. Ezidáig 20 konténerben lehetett a textil hulladékot elhelyezni, köztük a külvárosi részeken is, így Kaván, Gyulamajoron, Gadócon és Őrsújfalun. Szeptembertől viszont további 10 tárolóval bővül a textilgyűjtők száma, így még több helyen lesz elérhető a textil szelektív gyűjtésének a lehetősége.

Jelmagyarázat:
Fekete – 2018-tól elérhető konténerek
Piros – szeptembertől elérhető konténerek  

A város polgárai évente közel 60 tonna textil hulladékot helyeznek el a Humana konténerekben. Ez a szám tavaly 57,42 tonna volt és idén, július végéig már elérte a 41,05 tonnát. Az újabb gyűjtőhelyek számával remélhetőleg tovább növekszik majd ez a mennyiség.

A Humana konténerekben összegyűjtött textil egy részét kiválogatják, a használható ruhákat rászorulókhoz juttatják, a fennmaradó részét pedig feldolgozzák. A konténerekbe az összes ruhafajta, cipő, táska, háztartási- és lakberendezési textil, beleértve a bőrből készült termékek is elhelyezhetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük