Augusztus derekától felújítás miatt zárva a komáromi Duna Menti Múzeum főépülete. A rekonstrukció nagyon időszerű, hiszen az impozáns épületben számos műszaki gond akadt már. A munkálatokról, azok várható időtartamáról, és arról, hogy nyugdíjba vonul, Csütörtöky József múzeumigazgató sajtótájékoztatón számolt be.

Közel 1,3 millió euró és két év kell ahhoz, hogy megújuljon a komáromi múzeum főépülete, a 110 éve emelt Kultúrpalota. A múzeum 1970-ben installált állandó kiállítása, a főépület időszakos tárlatai és a díszterem a felújítás alatt zárva tart.

A fűtésrendszer, fűtéshálózat teljes cseréjéről is szó van, tehát a kazánház, plusz az összes radiátor és vezetékcsere, a villanyhálózat teljes felújítása, a nyílászárók javítása, a tűzvédelmi rendszer, a biztonsági rendszer cseréje, azt is aktualizálni kell és még bővítjük is kamerarendszer kiépítésével. – mondta el Csütörtöky József igazgató.

Ezen kívül megerősítik a süllyedő épületszárny alapjait, kifestik az épületet, rekonstruálják a főlépcsőt és a padlóburkolatot. Emellett korszerűbb szellőzőrendszert és a látogatók kényelmét szolgáló elemeket is beszerelnek.

Csütörtöky József a sajtótájékoztatón bejelentette: a múzeumban végett negyven évnyi munkaviszony és megszakításokkal 25 éves igazgatói munka után szeptember végén egészségügyi okok miatt nyugdíjba vonul. Azt is megtudtuk, hogy nyugdíjas éveit könyvírással szeretné tölteni: máris dolgozik egy hiánypótló és érdekes kiadványon: a szlovákiai történelmi földgömbök és éggömbök lexikonját állítja össze. Ösztönzésként ehhez a munkához a Duna Menti Múzeum mintegy 150 ezres műtárgy-gyűjteményének egyik legértékesebb darabja szolgált: a holland Willem Janszoon Blaeu – Tycho de Brahe csillagász asszisztense – által 1603-ban készített glóbusz, amely Szlovákiai legrégebbi eredeti állapotban fennmarad csillagászati éggömbje.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük