Számos pozitív változás várja a betegeket

A Komáromi AGEL Kórház a stratégiai fejlesztését nemcsak saját forrásokból, hanem uniós forrásokból is biztosítja. Az elmúlt öt évben a kórház több mint 22 millió eurót fektetett be a felújításokba és építkezésekbe. Tavaly például 11 millió euró értékben új sürgősségi osztályt építettek, amelyet az uniós forrásoknak köszönhetően valósíthatott meg a kórház. A legnagyobb beruházás 2023-ban volt, 1,5 millió euró értékben, egy korszerű MRi munkaállomás kiépítése. A kórház a beruházások folytatását tervezi, és a napokban további fejlesztéseket mutatatták be sajtótájékoztató keretében.

A komáromi kórház a közeljövőben két pavilon átfogó rekonstrukcióját tervezi. A rekonstrukció célja a sebészeti-traumatológiai-ortopédiai osztály három kezelőegységében 60 ágy kialakítása a biokémiai és hematológiai laboratórium diagnosztikájával összhangban, transzfuziológiai készítmények elkészítésével – mondta el Miroslav Jaška kórházigazgató. A projekt magában foglalja az egész épület átfogó korszerűsítését és a sebészeti fekvőbeteg-pavilonban nyújtott egészségügyi ellátás színvonalának javítását egy- és kétágyas szobákban, különálló szaniterekkel. További szándékunk, hogy a sürgősségi felvételi pavilonhoz kapcsolódóan az E pavilonban 5 sebészeti intenzív ágyat és 12 éjszakai ápolási ágyat hozzunk létre – tette hozzá.

Hosszú időn keresztül sajnos csak néztük, ahogy a kórházunk állapota romlik. Az elmúlt években valami megmozdult, aminek látható eredményei vannak a kórház belső és külső területein. Épületeket újítottak fel, bővült a szolgáltatási paletta, és szeretnénk, ha ez a fejlődés nem állna meg, folytatódna – mondta el a sajtótájékoztatón Keszegh Béla polgármester.

A kórház keleti részén található P pavilon, amely ideális feltételeket biztosít a hosszú távú betegek egészségügyi ellátásához, szintén felújításra vár. – A tervezet 20 kórházi ágy, valamint a betegosztály és a fiziátriai-rehabilitációs osztály 29 ágyának kialakítását tartalmazza – mondta Miroslav Jaška igazgató.

A kórház jó hírekkel szolgál a leendő kismamák és a nőgyógyászati problémákkal küzdő betegek számára is. – Négy emeleten a nőgyógyászati és szülészeti osztályon, a neonatológiai osztályon és a pediátriai osztályon, összesen 77 ágy, szintén átfogó rekonstrukcióra vár – mondta a kórház igazgatója. – Ugyanakkor jelentős beruházást is tervezünk orvosi berendezések beszerzésére, különösen az onkológiai osztály, a fizioterápiás és rehabilitációs osztály, a palliatív ellátás és a műtők bővítésével. Ezen eszközök beszerzésének célja a fekvőbeteg-ellátás minőségének és hatékonyságának javítása – mondta Miroslav Jaška.

A város kedvező telekcserét ajánlott fel a kórház tulajdonosának, a Nyitrai Önkormányzati Keróletnek, és mindent megtesz az intézmény további fejlesztése és a legmagasabb színvonalú ellátás biztosítása érdekében.

– Ez nem egy pénzügyi alapon történő csere volt. A város megkapta az értékes földterületet, amire szüksége volt, mi pedig a megyének adtuk azt a földterületet, amire pályázott. Azzal, hogy a kórház jobban néz ki, a körülmények is jobbak, és ha megnézzük az új sürgősségi osztályt, azt látjuk, hogy európai szintű szolgáltatásokat nyújtanak. Azt is látjuk, hogy például az onkológia és a hematológia a legjobbak között van Szlovákiában, és elmondhatjuk, hogy olyan szolgáltatásokat kapunk itt, amelyek szintén közép-európai szintűek. Ez fontos, és az is fontos, hogy a nővérszálló is felújításra kerül. A szép épületeknek lelkük is kell, hogy legyen. Egy kórház lelke a személyzet: orvosok, nővérek, ápolók, gondozók, mindenki a része. Minden futballcsapatnak kell, hogy legyen csatára, edzője és védője. A csapatnak így kell teljesnek lennie – nyilatkozta Keszegh Béla polgármester.

A tervezett beruházásokat középtávra tervezik, és saját vagy külső forrásokból történő finanszírozáshoz kapcsolódnak, az időzítésük pedig e források sikeres megszerzésétől függ. – Minden felújítás változásokat hoz magával a szervezésben vagy a betegek mozgásában. Mindent azonban úgy fogunk elrendezni, hogy a lehető legkisebb mértékben csökkentsük a betegek és a kórházba látogatók kényelmetlenségét. Meggyőződésem, hogy a kórház fejlesztése sikerülni fog, köszönhetően a Nyitrai Önkormányzati Kerület elnökének, Branislav Becíknek és Komárom város polgármesterének, Keszegh Bélának is köszönhetően. Természetesen minden változásról időben tájékoztatni fogjuk az érintetteket – mondta el befejezésül Miroslav Jaška, a Komáromi Agel Kórház igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük