A Magyar Egyházzenei Biennálé a XV. Kolozsvári Magyar Napok társrendezvényeként jelent meg 2024. augusztus 16-21. között. A MEB, a Kárpát-medence egészét átfogó, a magyar keresztény ökumenét, a zene egyházi és közösségi funkcióit kiemelten képviselő, magas művészi tartalmú kórustalálkozó. Fő célja, hogy a magyar zeneszerzők, templomi szolgálatot teljesítő egyházzenészek tapasztalatot cseréljenek és elősegítsék az egyházzenei alkotások találkozását a hívő közösségekkel.

Kolozsvár városa a különböző vallási közösségek együttélésének szimbolikus tere. Kolozsvár 11 templomában (5 római katolikus, 4 református, 1-1 unitárius és evangélikus), 40 kortárs magyar zeneszerző, 80 egyházi alkotása, 30 rendezvényen hangzott fel liturgikus keretben vagy koncert formában, 14 kórus előadásában.

Énekkarunk, a komáromi CONCORDIA Vegyeskar 28 énekessel érkezett és méltón képviselte hírnevét. Első hangversenyünket az Unitárius templomban adtuk, a budapesti Te Deum Kamarakórussal. Műsorunk a következő volt: Szőnyi Erzsébet: Ima alkonyi harangszóra, Kocsár Miklós: Psallite Deo! Közreműködött orgonán Horváth Márton Levente, szólót énekelt Thoma László és Udvardy Péter, Orbán György: Ave Maria, Orbán György: Daemon irrepit callidus, Tóth Péter: Pénteki ima, szólót énekelt Nagy Erika, Tóth Péter: Da pacem, Domine, Horváth Márton Levente: O salutaris hostia, szólót énekelt Orsovics Yvette, Karai József: Ének Szent Lászlóhoz, közreműködött Lohner Mónika orgonán. Majd másnap délelőtt, vasárnap Kolozsvár főterén magasodó Szent Mihály-templomban ( Fadrusz János alkotta Mátyás király emlékmű mellett) liturgikus szolgálatban vettünk részt, közösen a Szent Mihály-templom Énekkarával és Zenekarával, gróf Esterházy János boldoggá avatására felajánlott szentmisén. A két énekkar és zenekar Potyó István karnagy vezényletével Demény Dezső: Szent Imre miséjét, Horváth Márton Levente: Szent Mihály himnuszát és Kocsár Miklós: Jubilate Deo! kórusművét énekelte az ősi gótikus templom csodálatos akusztikájában. Közvetlen a szentmise után a mártír gróf emléktáblájának leleplezésénél énekeltünk a Központ Szálló aulájában. A Szózattal kezdve, majd az ünnepi beszédek után, Szokolay Sándor: Ima rontás ellen és Szabados Béla-Papp-Váry Elemérné: Magyar Hiszekegy kórusműveit adtuk elő, végül a közösen énekelt Himnusz hangjai zárták a meghitt, bensőséges eseményt.

A következő napokban az esti hangversenyek sokasága közül választhattunk, a neves előadó együttesek közül, mint a budapesti Szent Efrém Férfikar, a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórusa, a kolozsvári Schola Cantorum Transsylvaniensis, a csíkszeredai Lux Aurumque Énekkar.

Rövid szabadidőnkben kiruccantunk a festői szépségű Torockóra, a Székelykő hármas csúcs alá. Ez a település Erdély legnyugatibb székely végvára és talán egyik legszebb faluja.

Visszatekintve, hálás köszönetünket fejezzük ki Selmeczi György zeneszerző úrnak és Potyó István karnagy úrnak a Magyar Egyházzenei Biennálén való részvételt. Nagy elismerésnek és megtiszteltetésnek vettük, hogy meghívott kórusként , a felvidéki magyar kórusmozgalom küldötteiként aktívan tölthettük el a kolozsvári tartózkodásunk napjait, a kortárs magyar egyházzene bemutatásával.

Stubendek István, karnagy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük