Hagyományosan Szent István lovasszobránál emlékeztek városunk polgárai a magyar államalapításra és az új kenyér ünnepére. A résztvevőket és az ünnepségen megjelent vendégeket a szervezők nevében Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke köszöntötte. Elmondta, hogy augusztus 20-a, Szent István király napja és az új kenyér ünnepe, amely meghatározza jelenünket és jövőnket, valamint erősíti nemzeti hovatartozásunkat.

Az ünnepi megemlékezés szónoka Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, egyetemi docens volt. Mellette (balról jobbra) Molnár Ernő atya, Fazekas László emeritus református püspök és Keszegh Margit, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület elnöke.

– Tartsuk meg hitünket abban, hogy az ünnepeknek közösségteremtő erejük van. Higgyünk abban, hogy az ünnepekből erőt meríthetünk, az ünnepek kiemelnek a hétköznapok szürkeségéből, hogy tisztábban láthassunk múltat, jelent és jövőt. Fontos, hogy magyarként lélekben erősödjünk, hogy mint a fa, úgy kapaszkodhassunk mi is gyökereinkbe, a hagyományokba, hogy az összetartozás érzésével, közösségben, tisztességgel és büszkeséggel üljük meg nemzeti ünnepeinket – tette hozzá az egyesület elnöke.

A köszöntőt követően Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó,a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docense, a Magyar Országgyűlés egykori elnöke mondott ünnepi beszédet. „Az államalapító király élete és műve, a független és erős Szent István-i Magyarország mindig reményt adó, lelkesítő példaként állt a magyarok előtt” – hangzott el a szónoklatban. „Szent István a keresztény hit alapjaira építve tudott stabil országot teremteni. Egy erős, nyugati, keresztény államot alapított, ezzel hosszú távra biztosította szuverenitásunkat.” – hangsúlyozta Szili Katalin.

A hagyomány szerint az aratás után, Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, amelyet új kenyérnek, Isten ajándékának, az emberi munka gyümölcsének, az élet szimbólumának tekintettek. Augusztus 20-a a kenyérszentelések és az új kenyér megáldásának ünnepnapja történelmi egyházainkban.

– E napon nem csupán államalapításunkat, Szent István királyunkat, nemzet-megmaradásunkat, hanem az életet jelentő új kenyeret is ünnepeljük. Az új kenyeret, mely az élet táplálója, melyben benne van a közösség teremtő ereje, a dolgos kezek munkája, az összefogás, az együttműködés ereje és az élet örök körforgása. Ma, állami ünnepünkön, hálával emlékezünk államalapító királyunkra. Tisztelgünk a magyar történelem neves és ismeretlen hősei előtt, akik nagy tettekkel vagy éppen hétköznapi, de hűséges, kitartó munkával járultak hozzá hazánk, nemzetünk fennmaradásához. Legyünk büszkék magyarságunkra! Összetartozásunk, úgy ahogy egy családban is, jelentse mindenkor a békét, boldogulást, biztonságot, mindannyiunknak! – mondta el Szili Katalin.

Az ünnepi szónoklatot követően Fazekas László református emeritus püspök és Molnár Ernő atya adtak áldást és megszentelték Kárpát-medence kenyerét. A 25 kg-os krumplis kenyeret Földes István, komáromi pékmester hozta el Szolnokról, amelyet a Zentáról, Beregszászról, Sepsiszentgyörgyről, Szolnokról és Komáromból érkezett mesteremberek sütöttek. A Kárpát-medence kenyerét Földes Róbert pékmester szegte meg, amelyet nagy szerettel kínáltak az ünnepség résztvevőinek.

A megemlékezés, amelyet a Borostyán együttes dalai és Majer Jázmin szavalata tették ünnepélyesebbé a jelenlévő közéleti és civil szervezetek, intézmény tiszteletadásával és a Szent István 2009-ben emelt lovas szobrának megkoszorúzásával ért véget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük