Idén második alkalommal szervezték meg a Lehárfeszt Nemzetközi Operettfesztivált városunkban. A háromnapos rendezvénysorozat „Az örök primadonna, Honthy Hanna” zenés életrajzi színművével kezdődött a Tiszti pavilon dísztermében, majd a Nádor utcán a komáromi Helios Fotóklub tagjainak remekbe szabott alkotásaiból összeállított kiállítást tekinthették meg az érdeklődők. A fesztivál legtöbb rendezvényének otthont adó Tiszti pavilon udvarában pedig Lehár Ferenc életéről és munkásságáról szóló kiállítás volt megtekinthető.

Klemen Terézia, a fesztivál főszervezője elmondta, hogy a rendezvény célja, hogy városunkban tovább éltesse a világhírű zeneszerző kultuszát, hiszen Lehár Ferenc élete és munkássága sok komáromi számára ismeretlen, pedig méltán lehetünk büszkék városunk szülöttére. A sok színes rendezvény, korbeli ruhabemutatók, veterán autók felvonulása mellet több kamara jellegű előadásra, találkozóra is sor került. Így többek közt, a városunkból származó Stubendek Katalinnal, a Pécsi Nemzeti Színház színművészével a Tiszti pavilon dísztermében folytatott beszélgetett Demčík Norbert. Színészi pálylájámak méltatása mellet, többek közt szóba került az is, hogy a színésznő a közelmúltban az egyik legrangosabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át. Stubendek Katalin elmondta, ez nagy megtiszteltetés számára, hogy a szakma úgy gondolta méltó erre az elismerésre. Szavai szerint ez tovább ösztönzi arra, hogy munkájával és életvitelével példát mutasson mindenki számára.

A fesztiválon jelen volt Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, televíziós- és filmrendező, forgatókönyvíró, akivel Lengyel Emese újságíró beszélgetett a zenés színház történetéről. A közismert rendező, aki egyben fesztivál fővédnöke is volt, elmondta, hogy korai lenne még a zenés színházak elmúlásáról beszélni, hiszen az operettre azt mondták már ezelőtt 50 évvel is, hogy elmúlik és még mindig nem múlt el, és a következő 50 évben sem fog elmúlni.

Szavai igaznak bizonyultak, mivel a fesztivál zárórendezvényét a „Mulat az operett” operett-és musicalgál hatalmas nagy sikert aratott a szépszámú közönség körében, így állítva méltó emléket az operettkirály életművének.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük