A Rétei Vidám Színpad Rejtő-estjével indult a műkedvelő színjátszócsoportok országos seregszemléje, az 59. évfolyamába lépő Jókai Napok. A fesztiválnak otthont adó Egressy Béni Városi Művelődési Központban megtartott előadás előtti megnyitó ünnepségen Keszegh Béla polgármester is köszöntötte a fesztivál résztvevőit, az ország különbőző részéből érkezett felnőtt- és diákszínjátszó csoportok tagjait. A négynapos fesztivál ideje alatt nyolc színjátszócsoport mutatkozott be, akik előadását nemcsak a közönség, hanem a szakmai zsűri is értékelte.

A GIMISz Diákszínpad a MAJDNEM című színpadi játékot mutatta be John Cariani Almost, Maine című drámája alapján. A darab rendezője: Bajkai Csengel Mónika és Hostomský Fanni.

– Egy színházi fesztiválon a zsűri mindig a színházi minőséget figyeli, amivel az a gond, hogy nem mérhető. Nem mérhető se kilóra, sem bármilyen más mértékegységgel. De megvannak azért a színpadi alkotásnak azok a szabályai, amelyek alapján értékelhetők az egyes előadások. Ilyen például a dramaturgiai-, a színészi-, rendezői- és csapatmunka, illetve milyen színpadi formát sikerült kialakítani. Ennek megvannak a szakmai kritériumai és ezek alapján ítéltük meg a produkciókat, ami az ilyen változatos előadásoknál kicsit nehezebb, mert a különböző úgy tűnik hogy egy picit másak a kritériumok de azért úgy gondolom, megvannak azok az alapmértékek, amiket figyelembe kell venni, és amik alapján úgy gondolom annyira nem volt nehéz a döntés – nyilatkozta Hizsnyan Géza, a zsűri elnöke.

A Marianum Egyházi Iskolaközont társulata JÓSZÁGORSZÁG ’24 című zenés tragikomédiáját George Orwell Állatfarm c. regényének motívumai alapján rendezte: Miklós László és Tóth Gábor.

A fesztivál fődíját a Kassai Gimnazisták Színjátszó Társulata nyerte meg a nívódíjat pedig megosztva, városunk két diákszínjátszó csoportja, a Marianum Egyházi Iskolaközpont MEG+s(z)avaztuk Diákszínpada és a Bajkai Csengel Mónika vezette Selye János Gimnázium GIMISz Diákszínpada kapta.

A nívódíj mellett a legjobb férfi és női epizódalakítás díját is a komáromi Gimisz tagjai érdemelték ki, Pikler Mátyás és Sebestyén Sára személyében. A Gergely József-díjat a „marianumos” Nagy Viktória vehette és a különdíjak közül is egyet, a Marianum Egyházi Iskolaközpont csoport vezetőinek, Miklós Lászlónak és Tóth Gábornak ítélték oda.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük