Richard Raši, a Szlovák Köztársaság regionális fejlesztési és informatizációs minisztere és Michal Kaliňák, a minisztérium államtitkára Komáromban találkozott régiónk polgármestereivel. A Tiszti pavilon dísztermében megtartott találkozón Keszegh Béla, városunk polgármestere fogadta a minisztérium vezetőit és küldöttségét. A találkozó során a miniszter és az államtitkár ismertette a polgármesterekkel azokat az uniós támogatási felhívásokat, amelyekből a régió részesülhet, valamint megvitatták a településvezetők által felvetett problémákat és elvárásokat is.


– A régiókban tett látogatásainkkal továbbra is teljesítjük a választások előtti ígéretünket, miszerint nem Pozsonyból fogunk kormányozni és megbeszélés nélkül döntéseket hozni. Ahogy ígértük, közvetlenül a régiókban akarjuk meghallgatni a problémákat, hogy helyben oldhassuk meg azokat. Tájékoztattuk a polgármestereket a közbeszerzéssel kapcsolatos változásokról. A törvénymódosítás most második olvasatban került a parlament elé és alapvető eszköznek szánjuk, hogy városaink és községeink arra használhassák a pénzt, amire a régióban élő embereknek szüksége van – mondta el Richard Raši beruházási miniszter.


A tárcavezető a jelenlévőket tájékoztatta Partnerségi térképről is. A vissza nem térítendő pénzügyi támogatásra pályázók, valamint a jövőbeli kérvényezők egy helyen, egy honlapon, áttekinthető formában kapnak összefoglaló információkat a Szlovákia Program felhívásairól, valamint a Szlovák Köztársaság helyreállítási tervéről.


A Komáromi járásban több mint 350 projektet támogattak a különböző operatív programokból közel 200 millió euró értékben. Ebből az összegből 197,22 millió eurót használtak fel. Többek között sikerült korszerűsíteni a komáromi Ľudovít Jaroslav Šulek Gimnázium épületét, ahol az ablakok és ajtók cseréje mellett megtörtént a teljes homlokzat szigetelése is. Az Integrált Regionális Operatív Program keretében pedig megvalósulhatott a komáromi AGEL Kórház sürgősségi osztályának megépítése. Az új uniós forrásokból további milliók érkeznek a Komáromi járásba.


– A polgármestereket is tájékoztattuk az új programozási időszakról. Komárom városa és a járás települései jogosultak a Nyitrai Kerületi Önkormányzati Partnerségi Tanácsának az Integrált Területi Beruházási Mechanizmus keretéből származó több mint 142,5 millió eurós támogatásra, az UMR Nové Zámky – Komárno Kooperációs Tanács számára pedig közel 34 millió eurós keret áll rendelkezésre – jelentette be Richard Raši miniszter. A jóváhagyott projekttervek között szerepel például az alapiskolák rekonstrukciója és korszerűsítése, a városi rendőrség épületének felújítása vagy a lakótelepek revitalizációja.


– A határ menti régió fejlesztéséhez nagymértékben hozzájárul az Interreg HU-SK határon átnyúló együttműködési program is, ahol az új euróalapokból több mint 160 millió euró van előkészítve a térség prioritásaira – árulta el a tárcavezető, hozzátéve, hogy a következő évekre új együttműködési megállapodás készül Szlovákia és Magyarország között, amelyet a két ország miniszterelnökének kell aláírnia.


– Az önkormányzati vezetőkkel tartott találkozókon megbeszéljük, hogy milyen problémákat akarunk megoldani, és főleg azt, hogy hogyan akarjuk megoldani azokat. A minisztérium átláthatóan működik, a kihívásokat a valós tapasztalatokkal rendelkező önkormányzati vezetők részvételével készítjük elő, és a tárca előre tudja, mikor milyen kihívás jön. Ennek köszönhetően az uniós források célzottan segítenek az embereknek, mert csak így van értelme – tette hozzá Michal Kaliňák államtitkár.


– Nem üres szavakkal és szép nyilatkozatokkal, hanem pragmatikus kérdésekkel akarunk foglalkozni, hogy honnan tud több pénzt szerezni a régió. A múltban a lakosok sokszor hallották, hogy a pénz megvan, de gyakran nem merítik ki az uniós forrásokat. Ezért fontosak az ehhez hasonló találkozók. Nagyon gyakorlatias volt a találkozó, és konkrét kérdésekkel foglalkoztunk. Vannak terveink, mint például a termálfürdő rekonstrukciója, a tömegközlekedés további fejlesztése, az iskolák rekonstrukciója és a kamerarendszer bővítése. A tárgyalásoknak köszönhetően most már nagyobb léptékű terveket is készíthetünk. Korábban néhány százezer eurós projektekről szoktunk beszélni, de most Komárom egy szinttel feljebb lépett. Milliós nagyságrendű projektekről beszélünk, ahol például egy 7-8 millió eurós projektnek köszönhetően felújíthatnánk a termálfürdőt, és 2-3 millió eurós nagyságrendű projektekben is gondolkodhatunk az iskolák állapotának javítása érdekében. Ezt szeretnénk folytatni, hogy a polgárok konkrét javulást lássanak – nyilatkozta Keszegh Béla polgármester.


A minisztériumi küldöttség ellátogatott a komáromi várba is, ahol – szintén uniós támogatással – új turisztikai irodát nyitottak. Az egykori lőporraktárban kialakított impozáns helyiségekben megtekintették a hajógyárról szóló kiállítást, és találkoztak a hajógyár igazgatójával is. Ellátogattak a Vág-parti csónakházba is, majd a Monostori híd pilonjának tetejéről csodálták meg a komáromi térséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük