Az uniós források megszerzésében nyújtanak segítséget

A patinás Tiszti pavilon homlokzati részének emeletén megnyílt a Nyitrai Kerületi Önkormányzat újabb, immár negyedik asszisztens-központja. A megyei önkormányzat által finanszírozott központ legfontosabb célja, hogy a járás településeinek segítsenek uniós forrásokért folyamodni a 2021-2027-es programidőszakban.

Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata, balról jobbra: Csenger Tibor megyei alelnök, Branislav Becík megyeelnök, Andrea Fialová, a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökség igazgatója, Keszegh Béla, Komárom polgármestere és Halász Béla, Gúta polgármestere.
Miskó Ildikó felvétele

– Településeink sok esetben azért nem pályáztak az uniós forrásokra, mert hiányzott a közreműködés és a segítség. Most ezt igyekszünk pótolni főleg azoknak a kisebb településeknek, amelyek a megye területén találhatóak. Bízunk benne, hogy így sokkal többen kedvet kapnak majd és pályázatot nyújtanak be az európai uniós alapokból való merítésre – nyilatkozta Csenger Tibor, a Nyitrai Kerületi Önkormányzat alelnöke.

Az asszisztens-központ a Komáromi Régiófejlesztési Ügynökséggel müködik együtt, amelynek szakemberei a pályázatírás vagy a projektdokumentáció kidolgozása terén magyar nyelven is nyújtanak tanácsadást személyesen és online módon is. Az átadási ünnepségen jelen volt Keszegh Béla városunk polgármestere is, aki elmondta, hogy ha az iroda a jövőben biztosítja az állandó információ-hozzáférést segítséget nyújt a pályázatírásban, akkor sokkal több pénz érkezhet a komáromi régióba is.Az asszisztens központ első lépésben a helyi önkormányzatokat hivatott segíteni az uniós forrásokra való pályázásban, később pedig a magánszektort, a vállalkozókat is készülnek hasonló tanácsadásban részesíteni.

– Eddig is már léteztek ilyen-olyan intézmények, de mégis mindig elmaradt a hatékony pénzlehívási vagy pályázatírási folyamat. Ezen szeretnénk most jelentősen változtatni. Az irodában mindenki hozzáférhet a szükséges információkhoz és a felek közötti kommunikáció is intenzív tud lenni. Bízom benne, hogy újabb ás újabb ötletek születnek majd és így a komáromi régióban tapasztalható befektetési deficitet sikerül folyamatosan lefaragni – tette hozzá Keszegh Béla.

Az érsekújvári, a nyitrai és a tapolcsányi asszisztens-központ után komáromi a Nyitrai Kerületi Önkormányzat negyedik ilyen irodája.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük