A közelmúltban Silvia Hroncová kulturális miniszter és Horváth Mihály pénzügyminiszter is látogatást tett városunkban. A kulturális tárca vezetője a kisebbségi kultúrával foglalkozó szervezetek képviselőivel találkozott, hogy a kisebbségi kultúra jövőbeni finanszírozásáról egyeztessen, mivel a minisztérium a kisebbségi kultúra támogatására vonatkozó törvény módosítását tervezi. A találkozót Keszegh Béla, városunk polgármestere kezdeményezte.

Silvia Hroncová kulturális miniszter és kísérete komáromi tartózkodása ideje alatt az erődrendszert is megtekintette


– Komárom város szempontjából ez azért fontos, mert a magyar kisebbségi támogatás esetében városunkban jelentős azon intézmények száma, akik ebből a támogatásból különböző programokat szerveznek. Lényegében milliós nagyságrendről beszélhetünk. Az egyeztetésen olyan megoldást kerestünk, ami kiszámíthatóvá és biztonságossá teszi jövőben a szervezést. Azt szeretnénk, hogy folyamatosak legyenek ezek a kulturális programok, a szervezők, és intézmények, akik ezen a téren tevékenykednek, biztonságos környezetben tudjanak tervezni. Így az a gazdag kulturális program, amit most jelenleg látható Komáromban folytatódhasson és gyarapodni tudjon – nyilatkozta Keszegh Béla polgármester.


A kisebbségi kultúrára szánt forrásokra jelen helyzetben viszont nagyon nehéz pályázni, és a megítélt támogatások is sokat késnek. A kisebségi kultúrában tevékenykedő szervezetek képviselőinek egyöntetű véleménye, hogy sürgősen változnia kell a rendszernek.


Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szerint nem normális dolog az, hogy a kisebségi kultúrát támogató alapnál azt követően születnek döntések, amikor már lezajlott az esemény, és sok esetben a pénzügyi támogatások jóváhagyása és kifizetésére is jóval később történik meg.

A sajtótájékoztatón Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, Silvia Hroncová kulturális miniszter, Keszegh Béla, Komárom polgármester és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke nyilatkozott a sajtó képviselőinek


Az egyeztetésen részt vett Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos is, aki a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Kultminor jelenleg nem teljesíti azt a feladatát, amiért 2017-ben létrejött.


– Rámutattunk arra, hogy vagy egy belső hiba, tehát a menedzsment hibái azok, amelyek tulajdonképpen késleltetik az anyagi támogatások kifizetését, de rámutatnunk viszont arra is, hogy vannak olyan hibái is a törvénynek, amely törvénymódosítást igényelnek – tette hozzá a kormánybiztos.


A kulturális tárca vezetője is tisztában van ezekkel a gondokkal és ahogy elmondta, keresik a helyzet ideális megoldását.


– Érzékelem, hogy a magyar kisebbség, és nemcsak a magyar kisebbség kéri, hogy a Kultminor alap jobban működjön. Gyorsabban menedzseljék a projekteket, amelyek támogatásban részesülnek. Egy olyan kérés is felmerült, hogy amennyiben módosítják a törvényt, akkor legyen arra is lehetőség, hogy hosszútávú, akár többéves programokra is lehessen pályázni – nyilatkozta Silvia Hroncová.


A kulturális minisztérium munkatársai augusztus 25-ig várták az érintettek javaslatait, viszont a törvénymódosításról várhatóan már csak a választások után megalakuló új kormány és parlament dönt majd.


Horváth Mihály pénzügyminiszter a Komáromi járás polgármestereivel az önkormányzatok várható támogatásáról egyeztetett.


– Nagyon nehéz a költségvetés helyzete Szlovákiában. Igaz, a vártnál jobban alakulnak az energia ártámogatások, mint ahogy azt vártuk, de ugyanakkor a parlamentben elfogadott törvények óriási terhet rónak az idei költségvetésre – nyilatkozta Horváth Mihály.


A pénzügyminiszter elmondta, hogy hatalmas mértékű az államháztartási hiány, és úgy véli, ennek oka, hogy a parlament felelőtlen költekezésekbe bocsátkozott. A képviselők által jóváhagyott ígéreteket ugyan maradéktalanul nem tudják betartani, de megoldásokat keresnek az egyedi esetekre.


– Az alapvető probléma az önkormányzatoknál az, hogy néhány tényező lényegesen bonyolította az idei költségvetési helyzetet. A különböző állami szinten hozott döntéseknek érezhető hatása van az önkormányzatok finanszírozására. Elsősorban az adótörvényekről, a béremelésekről és az energiaárakról van szó. Ez a három tényező lényegében nagy mértékben befolyásolja azt, ami az idén történik az önkormányzatok kasszájában – nyilatkozta Horváth Mihály.


Keszegh Béla polgármestere rendkívül konstruktívnak tartja a pénzügyminiszter nyitottságát és azt is, hogy a tárca lépéseit és intézkedéseit kizárólag a szakmaiság jellemzi és nem érzékelhető politikai befolyás.


– A mostani, szakértői kormány konkrétan átvette velünk a javaslatainkat, tehát azt látjuk, hogy konstruktív a hozzáállásuk. Az egyenes és a közvetlen pályázati támogatásoknál akad egy kis tér, hogy valamilyen pénzügyi megoldásokat találjunk. Leginkább azon dolgozunk, hogy az önkormányzatok kiadásait, tehát a kötelezettségeinket valahogy csökkentsék. Ugyanis, ha nem kell költenünk, azzal spórolást tudunk elérni, és így nem feltélenül növeljük az államháztartási hiányt. A mostani szakértői kormány ebben nagyon erős partnere az önkormányzatoknak, ez ügyben folyamatosak a tárgyalások – tette hozzá Keszegh Béla polgármester.


Az önkormányzatoknak az a fontos, hogy tervezhető módon, valós alapokon nyugvó, konkrét számokkal tudjanak dolgozni a jövőben. A pénzügyi tárcától kiszámíthatóságot várnak, akárcsak a kulturális szervezetek a kulturális minisztériumtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük