A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület szervezésében immár hagyományosan Szent István lovasszobránál emlékeztek városunk polgárai a magyar államalapításra és az új kenyér ünnepére. A résztvevőket és az ünnepségen megjelent vendégeket Keszegh Margit, az egyesület elnöke köszöntötte. Rövid történelmi visszatekintőjében elmondta, hogy augusztus 20-a az egyik legrégebbi magyar ünnep, amely a magyar közösség számára a nemzeti hovatartozást és a nemzeti összetartást is jelenti.

A köszöntőt követően Juhász György, a Selye János Egyetem rektora mondott ünnepi beszédet. A mai kor szelleme sokaknak azt sugallja, hogy változásokra van szükség és a régi hagyományainkból eredő dolgokat inkább el kell feledni. Mi azonban a keresztény hagyományok megtartását és ápolását, és nem az eltörlés ügyét vagyunk hivatottak szolgálni azzal, hogy ma itt ilyen szép számban összejöttünk – hangzott el a szónoklatban. – A hagyományainkat tiszteletben tartani, vagy azok szerint cselekedni pedig nem bűn, hiszen a sikeres mintákat ültetjük ilyenkor a mába. Azt gondolom, hogy felelősségünk, hogy ezeket tovább is adjuk az ifjabb nemzedékeknek – hangsúlyozta Juhász György.

A hagyomány szerint az aratás után, Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, amelyet új kenyérnek, Isten ajándékának, az emberi munka gyümölcsének, az élet szimbólumának tekintettek. Augusztus 20-a a kenyérszentelések és az új kenyér megáldásának ünnepnapja történelmi egyházainkban.

– Itt is megszentelik és megáldják az új kenyeret, Isten ajándékát, akitől imáinkban is a mindennapi kenyerünk megadását kérjük. Ma ezzel a kis megszentelt és megáldott kenyérdarabbal, vigyük haza Szent István örökségét, a bátorságát és elszántságát, a közös ügyeinkért való tenni akarását és a velünk élő nemzetek tiszteletét, ugyanis csak együtt, békésen egymás mellett, nem egymás ellen cselekedve tudunk élni, örülve a sokszínűségnek, amit együtt képviselünk. Nyújtsunk őszinte, baráti jobbot egymásnak és a körülöttünk élő népeknek, hogy szeretetben, békében és egyetértésben élhessünk szülőföldünkön. Csak így tudjuk megőrizni 1000 éves hagyományainkat és a magyar nemzetet is itt, a Kárpát-medencében – hangsúlyozta el Juhász György rektor.

Az ünnepi szónoklatot követően Lépes Lóránt atya megszentelte és Feszty Zsolt lelkész pedig megáldotta a Kárpát-medence kenyerét majd a jelenlévő közéleti és civil szervezetek, intézményvezetők képviselői megkoszorúzták Szent István 2009-ben emelt lovas szobrát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük