Városunkban egyre több családi ház udvarában vagy hétvégi nyaraló kertjében található úszómedence. Akik saját kúttal is rendelkeznek elsődlegesen onnan töltik fel a medencéket, viszont sokan a városi vízhálózatot használják erre a célra. Nem mindegy viszont, hogy mikor történik meg a medencék feltöltése.


A városi vízhálózatot üzemeltető KOMVaK vállalat vezérigazgatója, Patrik Ruman szerint a legfontosabb az időhorizont, amikor nem ajánlott a medencét ivóvízzel feltölteni. Ez a reggeli csúcsidőszakban hat és kilenc óra között, az esti csúcsidőszakban pedig este hét és tíz-tizenegy óra között van. A háztartásokban ilyenkor van nagyobb fogyasztás. A medence feltöltésekor előfordul, hogy a hálózatból érkező víz zavaros, amely ugyan nem káros az egészségre, viszont esztétikai szempontból nézve nem nyújt egy kellemes látványt.


– Ez egy nagyon kényes kérdés. Amikor megengedjük a csapot a vízvezeték-hálózatban nyomásváltozás következik be, és ez a víz minőségének megváltozását okozhatja. A vízvezetékcső faláról vaslerakódások szabadulnak fel, ami a víz elszíneződését okozhatja. Ezen kívül tudunk olyan úgynevezett „szakemberekről”, akik rossz és szakszerűtlen módon csatlakoztatták a kútvizet a városi vízhálózatra, ami egyébként is tilos. Ez is okozhat problémákat, azaz a víz elszíneződését és minőségének megváltozását – magyarázza Patrik Ruman, a KOMVaK vezérigazgatója.


Nemcsak az úszómedencék feltöltése, de a kertek és a gyepek öntözése is nagy vízfogyasztással járhat.

– Ha alaposan belegondolunk, az ivóvízzel való öntözés nem észszerű. De ha mégis öntöznünk kell, akkor azt az előbb említett időpontokban tegyük, vagyis ne a reggeli és esti csúcsidőben locsoljunk. Ideális az lenne, ha az esővizet tartályokba fognánk fel és azt használnánk öntözésre – tanácsolja Ruman Patrik.

A nyári időszakban egyre jellemzőbbek az özönvízszerű esőzések és felhőszakadások. A hirtelen lehullott, nagymennyiségű csapadék elvezetése sok esetben jelent gondot.


– Rendszeresen, tehát évente több alkalommal is tisztítjuk a csapadékcsatornákat, amelyekből több mint 2500 található Komáromban. Korszerűsítettük a szivattyúberendezéseket, és ügyelünk arra, hogy az időjárás hirtelen megváltozása esetén aktiváljuk a szivattyúállomásokat, és így segítsük, hogy a csatornarendszerből a víz minél hamarabb eljusson a Vágba és a Dunába. Sajnos, ha egyszerre nagymennyiségű csapadék zúdul le, akkor az problémát okozhat, hiszen ilyen esetben sok mindent nem tehetünk. Szerencsére az idei év ennyire nem kritikus, még ha olykor nagy esőzések is vannak – nyilatkozta Patrik Ruman.


A gyors vízelvezetés egyik feltétele, hogy a csatornahálózatot ne terheljük olyan dolgokkal, amelyek nem odavalók. Patrik Ruman vezérigazgató szerint a legfontosabb – és erre már sokszor felhívták a figyelmet és kérték a polgárokat -, hogy ne dobják a nedves törlőkendőket a vécébe, mert az nem hulladékgyűjtő, valamint ne öntsenek olajat sem, mert az rendkívüli problémákat okozhat a szűrőberendezésekben.
Egy kis odafigyeléssel, az előírások betartásával és az ajánlások figyelembevételével fenntarthatóbbá és gazdaságosabbá tehetjük a város vízgazdálkodását.

bal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük