Meglepő eredménnyel zárult
a városban kitermelt hulladék elemzése

A szelektált hulladék elszállítását biztosító Reclay Systems Kft ez év februárjában és márciusában elemezte a szelektíven gyűjtött és a kommunális hulladékgyűjtő edények töltöttségi arányát Komárom városában.


A vállalat szándéka az volt, hogy pontos és valós áttekintést kapjon a szelektív hulladék tárolására szánt edények összetételéről, feltárja azokat a hibákat, amelyeket a polgárok követnek el a hulladékválogatás során, és azonosítsa a vegyes, kommunális hulladékba kerülő válogatható és újrahasznosítható hulladékelemek arányát. További cél, hogy ezáltal a város teljes hulladékgazdálkodási rendszere optimalizálódjon.


Reclay Systems Kft által végzett hulladékelemzés során a hulladéktároló edények kiválasztása véletlenszerűen történt az egyes lokalitásokból. A így begyűjtött hulladékot ezt követően egy kijelölt területre helyezték, ahol azt külön-külön összetevőire válogatták. Figyelembe vették, hogy válogatható hulladékról van-e szó, vagy olyan maradék hulladékról, amely már hasznosíthatatlan.
Az elemzés meglepő végeredménnyel zárult. A vegyes, kommunális hulladékgyűjtő edények tartalmának mindössze 10%-át tette ki a válogathatatlan hulladék. A gyűjtő edényekből származó hulladék közel 50%-a biológiailag lebomló konyhai hulladék és biológiailag lebomló hulladék volt. A hulladék fennmaradó, körülbelül 40%-a további felhasználásra és újrahasznosításra volt alkalmas. Így elmondható, hogy a vizsgált hulladék 91 %-át lehetett volna még tovább szelektíven gyűjteni.


Az elemzés és a megállapítások alapján a vállalat javaslatokat állított össze a válogatás hatékonyságának növelésére, amelyek konkrét intézkedésekben és a szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiigazításában is megmutatkoznak. A változtatások célja, hogy a hulladékválogatás átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon a polgárok számára.


Városunkban a Harcsási úton található gyűjtőudvaron is van lehetőség a kiválogatott hulladék egyes összetevőinek a leadására. Így a gyűjtőudvarban ingyenesen leadható a papír, a műanyag, az üveg, a fémhulladék, a textília, az elektromos hulladék és a veszélyes hulladék is, mint például az akkumulátor. Emellett lehetőség van nagyméretű hulladék leadására is, például a lomtalanított, kiselejtezett bútordarabok vagy a nagyméretű elektromos hulladék.


– Hiszünk benne, hogy Komáromban a tanulmány és a megtett lépések látható eredményekhez vezetnek a válogatás és az újrahasznosítás színvonalának javításában. Hosszútávú célunk, hogy támogassuk a polgárokat és az önkormányzatokat az olyan anyagok összegyűjtésében, amelyek nem terhelik a környezetet, de újrahasznosításukat követően a termelésben ismételten felhasználhatók – nyilatkozta Beáta Kastlerová, a Reclay Systems kft. igazgatója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük