Tovább folytatódik az útfelújítási program

Az elmúlt napokban fejeződött be az a beruházás, melynek keretében összesen 15 utca és útszakasz újult meg városunkban. A kivitelező társaság 42 ezer négyzetméteren cseréltte le az útburkolatot, emellett 5 ezer négyzetméternyi járdát is felújítottak.


Az 5 millió euró összértékű felújítás során a város régi adóságait is törlesztette, hiszen régóta kért lakossági kéréseknek is eleget tett. A mostani beruházás már a második ilyen jellegű, egyszerre több utca felújítását célzó program volt városunkban, melynek kivitelezőke az Eurovia SK vállalat volt. A költségek finanszírozását a város beszállítói hitellel oldotta meg.


– Ez azért is fontos, mert a következő tíz évre garanciát ad a kivitelező. Így nemcsak új utak szolgálják majd a polgárok kényelmes és biztonságos közlekedését, de az elkövetkező tíz évben a várnak nem lesz olyan dolga, hogy kátyúzásra vagy más javításra kellene költenie. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a városnak 10 év alatt, fokozatosan kell kifizetnie a felújítás költségeit a kivitelező cégnek, és 10 éves garanciát is vállaltak. Vagyis ha az elkövetkező években úthibák keletkeznek a felújított szakaszokon, azokat kötelesek kijavítani saját zsebből – nyilatkozta portálunknak Keszegh Béla polgármester.


A beruházás során az alábbi 15 utca és útszakasz újult meg: Az Augusztus 29. utca a Singellőben, a járdákkal együtt. A Villanytelepi út Vág felőli szakasza, a csárdától a spiccig. A Szent János utca a Temető sor egy szakaszával a VII-es lakótelepen. A Tó utca és Mély utca a parkolókkal együtt. A Platánfa sor az Erzsébet szigeten. A Nárcisz utca Őrsújfalun. A Várút városi művelődési központ előtti szakasza. A Barátság utca VII-es lakótelep felőli szakasza. A Belső körút a Sport utcától a Dohány utcáig. Az Esztergályos utca az I-es lakótelepen. A Duna utca a belvárosban, a járdákkal együtt. A Belső körút, a Villanytelepi út és a Dohány utca kereszteződése. A Kertekalja utca Őrsújfalun. Az Erdő utca a Singellőben. A Barátság utca és az E. B. Lukáč utca kereszteződése, az ún. KOMVaK-os körforgalom.
A város önkormányzata a közeljövőben tovább kívánja folytatni az útfelújítási programot.


– Az eddigi két útfelújítási csomaggal és még a párhuzamossan zajló útfelújításokkal összesen 38 fölé ért a felújított utcák száma városunkban. De még mindig vannak utcák, amelyek felújítása ránk vár. Már elkezdtük a következő csomag előkészítését, egyeztetve a közműhálózatok szolgáltatóival – mondta el Keszegh Béla polgármester.


A város a saját pénzügyi forrásai mellett, pályázati pénzeket is felhasznál a városi utak felújítására.
– Ennek látható példája Harcsás, ahol a roma közösségeket támogató projektekből merítettünk pénzt és több mint 430 ezer eurót kaptunk. Nemcsak a roma közösség él ott és ez az 1,2 km-es szakasz másokat is szolgál. A felújított útszakasznak nemcsak új a felülete, de szélesíteni is tudtuk, így lényegessen javultak a közlekedés körülményei. Azt szeretnénk elérni, hogy Komárom úthálózata olyan legyen, ami méltó a városhoz és minőségi utakon tudjanak a komáromi polgárok közlekedni – mondta el Keszegh Béla polgármester.