2023. október 6-án, pénteken 18 órai kezdettel a Komáromi Központi Erőd egykori lőporraktárában tartják a Pro musica nostra Nitriensi 2023 nemzetközi komolyzenei fesztivál komáromi koncertjét. Az est fellépői: The Future Symphonic Orchestra & Skuta Miki zongora, Skuta Nora – zongora.

Program:
Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Koncert pre klavír a orchester f mol BWV
1056
Allegro
Adagio
Presto

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Koncert pre klavír a orchester A dur č. 23, KV
488
Allegro
Adagio
Allegro assai

Johann Sebastian Bach
Koncert pre dva klavíry a orchester BWV
1061
Allegro
Adagio ovvero Largo
Fugue

A PRO MUSICA NOSTRA alapvető küldetése az, hogy a komolyzenét „beköltöztesse” a szlovákiai jelentős műemléképületek falai közé.

Nem kizárólag az a cél, hogy hogy vonzóbbá tegyük a komolyzene és a történelmi épületek találkozásának varázsát, hanem az is, hogy rámutassunk a műemléképületekben rejlő kulturális pontenciálra, kiálljunk amellett, hogy a történelmi értelemben fontos épületek megóvása, felújítása és átörökítése az utókornak fontos. A komolyzene és a műemléképületek kapcsolódása nem újkeletű, hiszen a templomi karzatok, a kastélyok közösségi termei, vagy a polgári birtokok szalonjai sok-sok évvel ezelőtt még a kizárólagos terei voltak az egyházi és a világi zene művelésének.

Rendezvényünkkel tehát – úgymond – visszatérünk a természetes művészi környezethez, a művészi alkotás forrásához. Gyönyörű építészeti csodákban kalandozunk elsődlegesen a kamarazene világában, mely az intimitásával és belső gazdagságával különleges erőt képvisel.

Nemcsak azért fontos ez a rendezvény, hogy élővé tegye a kevésbé látogatott színtereket. Az a szándékunk, hogy felfedezzük az ismeretlent, vagy a kevésbé ismertet, és a hangok művészetével, a zenével, új színt adjunk ezeknek a lenyűgőző épületeknek.

INFO: https://www.promusicanostra.sk/komarno-koncert