Városunkban szeptember 1-e és 3-a között immáron 13. alkalommal rendezik meg a KútFeszt-et, amely a kultúra széles palettájából nyújt válogatást.

2023. szeptember 1., péntek

18.00 – Tímár Sára és zenekara – Népdallá vált Petőfi versek.
Az előadás helyszíne a Tiszti pavilon szabadtéri színpada.

Tímár Sára és zenekara Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készített műsort, a költő népdallá vált verseiből. A költőóriás munkája részleteiben, de akár egészében is fennmaradt a néphagyományban, immáron több mint száz éven keresztül. Egy-egy verssor vagy versszak nagyon sok népdalban bukkan fel, de teljes költemények is szinte szó szerint éltek a nép ajkán. Az is különleges, hogy nemcsak a szöveghűségre törekvő műfajokban, mint például a ballada, hanem a népdalokban, keservesekben, sőt a táncdallomokban is úgy énekelték verseit, mintha a szerző maguk közül került volna ki. Petőfi népszerűségét jelzi, hogy verseinek szövegét az egész Kárpát-medencében énekelték, így a koncerten elhangzanak majd népdalok a Zobor-vidékről vagy Gömörből, de az erdélyi Mezőségről, Küküllő-mentéről egyaránt.

20.00 Rómeó Vérzik
A koncert helyszíne a Tiszti pavilon szabadtéri színpada.

A somorjai zenekar a Felvidék egyik legismertebb rock and roll zenekara, a hazai és a magyarországi rockzenei fesztiválok, motoros találkozók állandó és visszatérő vendége. Eddig több, mint 10 lemezt jelentettek meg, amelyek sikeresen szerepeltek az eladási listákon. A Rómeó Vérzik jó néhány videója („Térdelj elém”, „Az ördög, az Isten, az élet és a halál”, „Keleti rock és roll”, „Kalózhajó”, „Engedd belém”, „Amitől félsz”, „Szerelmes dal”) már jócskán túllépte a többszáz ezres nézettséget, ami összességében több mint kétmillió feletti megtekintést jelent. A zenekar 2017-ben megjelent legújabb lemeze az ÚJRATERVEZÉS a megjelenés hetében az 1. helyen indított a MAHASZ lemezeladási listán. „Az elmúlt 20 évben bebizonyítottuk elsősorban önmaguknak, hogy akár egy elszakított országrészből származó három kutyaütő rockzenész is megvalósíthatja álmait.”

21.30 Táncház a Borozóban.
A talpalávalót Lakatos Áron és zenekara biztosítja.

2023. szeptember 2., szombat

18.00 Zsapka Attila és zenekara – Líra és rock and roll
A koncert helyszíne a Tiszti pavilon szabadtéri színpada

1968. május 17 – én születtem Párkányban. Kisgyermek koromban édesanyám Szécsi Pál lemezeit hallgattam csodálattal. Hat éves lehettem, amikor a televízióban végignéztem a Beatles „Egy nehéz nap éjszakája” című filmjét. Ettől kezdve gitáros énekes szerettem volna lenni. Nem sokkal később megkaptam első gitáromat, azóta tart mindez. Kamaszként több rövidebb és hosszabb életű zenekarban játszottam, majd 1989 – ben unokatestvéremmel, Zsapka Zsolttal megalapítottuk a máig is aktív Kor-Zár verséneklő együttest. 2005 – ben elhatároztam, hogy a Kor-Zár mellett egyéni pályán is szerepelni fogok. Elsődleges célom az volt ezzel, hogy rendszeresen fel tudjak lépni Szlovákia magyar tanítási nyelvű iskoláiban, népszerűsítve az énekelt vers műfaját a diákság körében. Kezdetben egy szál gitár kíséretében, egyedül jártam a Felvidéket, azóta már barátokat, zenésztársakat is találtam mindehhez. Az iskolai koncertek általában kitűnő hangulatúak és rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Az évek során a Kor-Zár tagjai mellett sok kitűnő zenésszel és előadóművésszel volt és van szerencsém együtt dolgozni, köztük Kátai Zoltán és Dinnyés József énekmondók, a Kaláka együttes, Vadkerti Imre előadóművész, Korpás Éva népdalénekes, Gál Tamás színművész, Lakatos Róbert brácsaművész, Benkó Ákos jazz dobos, Emmer Péter gitárvirtuóz, Farnbauer Péter billentyűs, gitáros és még sokan mások. A Felvidék magyar iskoláit Vadkerti Imrével ás Sipos Dávid szoxofonossal járjuk,ez a formáció 2016-ban Harmónia díjat is kapott. Korpás Évával Szécsi Pál emlékkoncerteket tartunk, Benkó Ákossal és Emmer Péterrel pedig ZSEB zenekar név alatt szórakoztató zenét játszunk idehaza és a Kárpát – medence magyarlakta vidékein. A verséneklésnek köszönhetően volt szerencsém személyesen megismerkedni olyan neves költőkkel, mint Gál Sándor, Varró Dániel, Lackfi János, Mészely József és még sorolhatnám, Böröczki Mihályt és Z. Németh Istvánt pedig nem csupán alkotótársamnak, de barátomnak is mondhatom.


(www.zsapkaattila.sk)

19.30 Moyzesovo kvarteto
A koncert helyszíne a Tiszti pavilon díszterme

Moyzesovo kvarteto megalakulása óta Szlovákia egyik legismertebb kamara zenekara. Európa talán már minden országában felléptek, de koncertjeikkel sikert arattak Japánban, Indiában, Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. Fennállásuk óta több mint 40 hanghordozót jelentettek meg és számos szakmai kitüntetést is elnyertek.

21.00 DJ Vinnie Lonely a Borozóban

2023. szeptember 3., vasárnap

17.00 Csavar Színház – A három kívánság (népmese)
Az előadás helyszíne az Egressy Béni Városi Művelődési Központ