Az egész országra vonatkozó minisztériumi döntés alapján a következő, 2025-2026-os iskolaévtől a komáromi Gépészeti és Elektrotechnikai Szakközépiskolában sem nyílhat meg az a szak, amely az idei tanévben is maximális létszámmal indult az iskolában.

A műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparban szak a közgazdaságtani ismeretanyag átadására irányul és a gépészettel kapcsolatos tantárgyaknál egészíti ki azt a tudást, amellyel az érettségi után a fiatalok a továbbtanulást is választhatják, de a gyakorlati ismereteiknek köszönhetően akár azonnal is el tudnak helyezkedni. Az idei tanévben megkezdett, és a rendelet alapján négy éven belül kifutó képzés erre nyújt lehetőséget a szakirányt már megkezdett osztályok számára.

„Bennünket nagyon meglepett ez a határozat, hiszen nem tapasztaljuk, hogy csökkenne az érdeklődés a műszaki és informatikai szolgáltatások a gépiparba szak iránt. Ez jelenleg is népszerű az intézményünkben, mert jellemzően ez az az osztály, ahol egy műszaki, gyakorlati képzést is nyújtó iskolán belül a lányok és a fiúk is megtalálják a számításukat” – mondta el Vetter János, az iskola igazgatója. „Nem szeretnénk viszont cserbenhagyni azokat, akik a jövőben is közgazdaságtani alapismeretekre szeretnének szert tenni, ezért műszaki líceumként nyitunk olyan osztályt, amely tartalmában hasonló lesz, és talán még naprakészebb tudást nyújt majd a fiataloknak” – tette hozzá az igazgató.

A műszaki líceum magvát a megszűntetett szakhoz hasonlóan a közgazdaságtannal kapcsolatos alaptantárgyak adják majd, olyan tantárgyakkal kiegészülve, amelyek a korábbiakkal ellentétben nem gépészeti, hanem informatikai ismeretek bővítését célozzák meg. A diákok számítógépes rendszerekkel, programozással, adatbázisokkal, grafikai programokkal és számítógépes kommunikációval is megismerkedhetnek majd. Ez a széleskörű tudásanyag hozzásegítheti őket ahhoz, hogy korunk változó igényeihez rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni, megtalálják az érdeklődésüknek és a képességeiknek leginkább megfelelő területet.

A négy éves, érettségivel végződő, középiskolai képzést elvégző diákok közvetlenül az iskola befejezése után a közgazdaságtani területen is el tudnak majd helyezkedni, és olyan ismeretek birtokába is jutnak, amely megkönnyíti számukra egy saját vállalkozás megalapozását. Amennyiben az egyetemi szintű tanulmányok folytatása mellett döntenek, a szak elvégzése után is adottak lesznek azok a lehetőségek, amelyek valamennyi, érettségivel végződő középfokú képzésre jellemzőek: választhatják a négy év alatt megszerzett tudásuk elmélyítését, vagy szinte bármely más, nem csak műszaki irányú, az érdeklődésüknek megfelelő egyetemet is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük