Több száz új parkolóhely épül idén Komáromban, ezek többségét a városi költségvetésből fedezik. A helyi vállalkozók is nyitottak arra, hogy finanszírozzák a parkolóhelyek kialakítását közterületeken, amelyeket aztán bárki használhat a jövőben.


A képviselő-testület az elmúlt időszakban megtartott ülésein összesen 300 ezer eurót hagyott jóvá parkolók létesítésére. A város az új parkolási rend előkészítésével felmérte, hol tapasztalható a legnagyobb a hiány, így ezeken a helyeken épülnek majd az új parkolók. A Belső körúton, a Vág-hídtól kezdődően mindkét oldalon, három különböző helyen nagyjából 30 parkolóhelyet alakítanak ki. Az Aranyember utcájában, a VII-es lakótelepen 21-et, az Eötvös utcával párhuzamosan, a toronyházak és a temető fala közötti bekötőút mentén, a 100 Ima kápolna közelében 43-at, az etől nem messze található Páva utcában 12-t és a Damjanich utcában pedig 21-et. Ez utóbbi helyen egy külön bekötőutat is kiépítenek, mely az újonnan létesülő parkolókhoz vezet majd. A parkolóhelyek zúzott köves megoldással és szegélyekkel épülnek.


– Egyrészt azért, mert nem szeretnénk mindent lebetonozni, mert úgy nem folyik el az esővíz, a zúzott kő viszont átereszti. Másrészt ez a megoldás gyorsabban kivitelezhető és egyszerűbb az engedélyeztetése. Egyetlen kivétel akad, ahol aszfaltozott parkolóhelyek lesznek, az pedig a Belső körút Vág-hídhoz közel eső részén – tájékoztatta portálunkat Keszegh Béla polgármester.


A város ezen kívül pályázati támogatások felhasználásával kíván 22 parkolóhelyet kialakítani a Tó utcában. Az önkormányzat a Környezetvédelmi Alaphoz nyújtott be kérelmet, jelenleg még tart a pályázat elbírálása.


– A közeljövőben akár további több száz új parkoló is létesülhet úgy, hogy közben nem kell erre a városi kasszából költeni. Jelenleg több komáromi vállalkozóval is zajlik az egyeztetés arról, hogy saját beruházással, közterületen építsenek ki új helyeket. Ezeket a későbbiekben bárki ingyenesen használhatná, ugyanakkor a vállalkozóknak is érdekében állna ezek kialakítása – árulta el a polgármester.


A közös összefogásnak köszönhetően így a II-es lakótelepen, a Singellőben és a belvárosban is épülhetnek ilyen formában parkolók.

Több száz új parkolóhely épül idén Komáromban