Akár 50-80 százalékos megtakarítást
is elérhet a város

A közeljövőben mintegy másfél millió euró értékben korszerűsítik városunk közvilágítást és egyes komáromi intézmények világítását. A jelentős befektetésnek köszönhetően helyenként akár 80 százalékot is elérhet a spórolás mértéke és az intézményekben is jelentős megtakarítás várható. A város néhány külterületén a spórolás miatt az éjszakai órákban szünetelt a közvilágítás, de az új, takarékos villanyégők felszerelésével újra, egész éjszaka működhet majd.


A képviselő-testület döntése alapján Komárom város előnyös, hosszú távú hitelből (a 20 éves futamidejű hitel kamata 0,1 százalék) korszerűsíti a közvilágítást. A beruházás legnagyobb része a közvilágítást érinti, de a világítás teljes felújítása valósulhat meg az iskolákban, az óvodákban, a tornatermekben, és további városi fenntartású épületekben és sportklubokban.


A közvilágítás korszerűsítésénél a legtöbb utcában a lámpafejek cseréje történik meg, de a Rákóczi utcán és a bekötő utakon az oszlopok cseréje is megtörténik. A közvilágítás esetében az egyes körzetekben akár 50-80 százalékos megtakarítást is elérhet a város. Az új lámpafejekre több év garancia vonatkozik, így a javításokra is jelentősen kevesebbet kell majd költeni.


Az elmúlt években már elkezdődött a közvilágítás korszerűsítése, a Singellő szinte egész területén, az Erzsébet-szigeten és a néhány utcában a város a saját költségvetéséből újította fel a közvilágítást.
A közvilágítást érintő első nagy beruházási csomag közbeszerzése jól sikerült, mintegy 20 százalékot sikerült az árból lefaragni a verseny során. Az így megtakarított pénzből további utcák közvilágítása újulhat meg a keretből.


– A város közvilágítása mintegy két évtizedig jelentősen el volt hanyagolva, az elmúlt években viszont elindult a teljes felújítás. Nem csak a fényerő lesz hatékonyabbak, de egy jelentősen eredményesebb rendszer szolgálja majd a komáromiakat – nyilatkozta portálunknak Keszegh Béla polgármester.


A közvilágítás korszerűsítésében érintett utcák listája: Petőfi u., Gazda u., Szabadság u., Duna rakpart, Eötvös u., Nádor utca – klinika, Belső körút, Őrsújfalunk a Fő utca és a mellékutcák, Gadóci városrész, Rákóczi u., Építők utcája, Mezőgazdasági iskola u., Gadóci út, VI-os lakótelep a tömbházak közt, Selye u., Klapka Gy. u., Felnyitható híd, Kertész u., Štefánik tér, Határőr u., Lehár u., Kapitány u., Kossuth tér, Pozsonyi út a felüljáró alatt, Gútai sor, Komenský u., Nagyér sor, Víz u., VI/1-es lakótelep a tömbházak között, Polgár u., Fürdő u., Szent János u., VII-es lakótelep a tömbházak között, Kavai városrész.